NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | June 21, 2023 | 6 min.

Transformation NOW! zet bezoekers op allerlei manieren aan het denken

Een poolreiziger, een AI-evangelist, BTP-koks en dataspecialisten; tijdens Transformation NOW! 2023 liep je ze állemaal tegen het lijf. Transformation NOW! vond plaats op donderdag 15 juni in de Kas in Woerden. In dit blog blikken we terug op deze enerverende én inspirerende dag.

image
This is Transformation NOW! Benelux 2023 – aftermovie – NTT DATA Business Solutions
Watch on This is Transformation NOW! Benelux 2023 – aftermovie – NTT DATA Business Solutions

Een poolreiziger, een AI-evangelist, podcastmakers, pepermakers, badkamermakers, BTP-koks, dataspecialisten; tijdens Transformation NOW! 2023 kon je ze állemaal tegen het lijf lopen. Transformation NOW! vond plaats op donderdag 15 juni in de Kas in Woerden. We blikken terug op deze enerverende én inspirerende dag die draaide rondom drie sleutelwoorden: datagedreven, innovatief en sustainable. Het event zette bezoekers op allerlei manieren aan het denken.

Transformation NOW! is een wereldwijd event van NTT DATA Business Solutions (NTT DATA). Op 15 juni vond de Benelux-editie plaats bij De Kas in Woerden, een van de meest sustainable evenementenlocaties van Nederland. Terwijl de temperatuur buiten flink opliep, verzamelden zich ruim honderd gasten voor een bijzonder inspirerend en informatief programma. De dag startte keynotes en werd gevolgd door break-outsessies. Ondertussen werden er podcasts opgenomen, showden partners hun innovaties én kregen gasten alle ruimte om te netwerken.

image

Laat je niet gek maken

De makers van podcast De Dataloog verzorgden de aftrap van de dag. De Dataloog is een Nederlandstalige podcast over data en AI. Hosts Jurjen Helmus en Wouter van der Scheer interviewden NTT DATA-collega Danny Groothuis en Christiaan de Leeuw van Nedspice over de manier waarop dit specerijenbedrijf met SAP werkt. De boodschap van Christiaan en Danny was helder: om datagestuurd te kunnen werken, moet je eerst zorgen dat je data op orde is. Of, in de woorden van Danny: “Laat je niet gek maken. Vraag je eerst af wat je met die data wil doen. Datakwaliteit is de sleutel.”

image

AI: steeds groter, steeds meer impact

Wat je nog meer met data kunt doen, kwam aan bod tijdens de tech-inspiratiesessie van NTT DATA-collega en AI-evangelist Thomas Normark. Tijdens zijn Innovation Blitz liet de Deen in hoog tempo voorbeelden zien van de vele manieren waarop met eindeloze hoeveelheden data getrainde AI’s het werkende leven van mensen veel makkelijker gaan maken. Of het nou gaat om het tellen van blauwe dozen en witte pallets die een ruimte verlaten, het controleren of werknemers hun veiligheidshelm en veiligheidsvestje wel dragen, het monitoren van dierenwelzijn of het welkom heten van bezoekers; kunstmatige intelligentie is straks niet meer weg te denken. AI komt álle aspecten van ons leven binnen, zowel zakelijk als privé, zowel fysiek als via the metaverse. Die AI-innovaties beginnen klein, maar worden steeds groter en impactvoller, voorspelde Thomas. Voor wie bang is voor de opkomst van AI, had Thomas een min of meer geruststellende slotgedachte. “De technologie zelf is niets waard. Het gaat erom wat je ermee doet. Uiteindelijk is het niet AI die ons werk overneemt, het zijn mensen mét AI die dat doen.”

Na de keynote van Thomas startten de break-outsessies. In totaal konden de deelnemers aan Transformation NOW! kiezen uit zestien verschillende sessies, waarvan ze er vier bij konden wonen. Op die manier kon iedere bezoeker zelf accenten leggen en de dag naar eigen wens invullen.

image

Transformatie

Kai Szatkowski van NTT DATA-partner Natuvion, ging tijdens zijn twintig minuten durende break-outsessie in op de belangrijkste succesfactoren van een succesvol datamigratieproject. Wat is écht belangrijk bij zo’n transformatie? Het korte antwoord van Kai: vooral heel goed begrijpen hoe je bedrijfsprocessen werken. Een uitgebreid, meer genuanceerd antwoord vind je in het rapport Transformation 2023, een onderzoek onder 600 bedrijven uit 9 verschillende landen dat Natuvion elk jaar uitvoert.

Tijdens de break-outsessie van Ruud Nieuweboer (NTT DATA) kwam dit onderwerp ook aan bod. Ruud introduceerde drie strategieën voor een systeemconversie naar SAP S/4HANA. Maar eerst bracht hij de aanwezigen in beweging. Ruud stelde vragen waar mensen op konden antwoorden door in een vak te gaan staan. Bij de vraag waarom je over moet op SAP S/4HANA kregen de aanwezigen drie opties: deadline in 2027, lagere TCO en optimaliseren binnen het bedrijf. Iedereen koos voor het meest linkse vak: de deadline.

Hoewel organisaties vaak overgaan op een nieuw systeem om een bepaalde deadline te halen, biedt die transformatie óók veel mogelijkheden voor de optimalisatie van bedrijfsprocessen. Wie voor snelheid gaat, kiest vaak voor een brownfield benadering waarbij van procesoptimalisatie minder sprake is. Wie vooral wil optimaliseren, begint fris met een greenfield implementatie die meer tijd en inspanning kost. Volgens Ruud is daarom ook veel te zeggen voor een allfield implementatie die het beste van beide werelden combineert en zorgt dat je vaart maakt én ruimte creëert voor verborgen diamanten in de vorm van procesoptimalisaties.

image

Inzichten en expertise

Naast de sessie van Ruud Nieuweboer waren er nog veel meer sessies waarin collega’s van NTT DATA hun inzichten en expertise deelden. Zo ging collega Judith van Rijthoven dieper in op de vele mogelijkheden die Microsoft Teams out of the box bevat. Judith liet zien hoe haar collega’s van Managed Services deze mogelijkheden inzetten om klanten nóg beter te kunnen bedienen.

NTT DATA-collega’s en onderwijsspecialisten Mark Arts en Wim Cochet gingen dieper in op de vele nieuwe mogelijkheden die it.education, onze state of the art oplossing voor universiteiten en hogescholen, te bieden heeft. Die nieuwe mogelijkheden variëren van geavanceerde mogelijkheden op het gebied van self-service tot een slimme rankingtool waarmee het veel makkelijker wordt om aanmeldingen te wegen en de juiste studenten toe te geven tot bepaalde vakken.

image

Klanten aan het woord

Ook onze klanten kwamen uitgebreid aan bod. Nedspice bijvoorbeeld, die ook al bij de openingspodcast aan het woord kwam, deelde tijdens een sessie van twintig minuten een aantal boeiende inzichten over het combineren van databronnen, rapporteren, presenteren en SAP Analytics Cloud.

Een andere klant die aan het woord kwam, was RIHO International, ontwerper en producent van hoogwaardige badkamers, sanitair en badkamermeubels. RIHO stapte recent over naar de public cloud-editie van SAP S/4HANA. De focus van deze sessie lag op de keuze voor de cloud en de politieke component die dat met zich meebrengt. Zeker als je, net als RIHO, in één weekend overgaat. CEO Guy Claesen wilde na dat weekend nergens meer een Excelbestand of Power BI-file zien. De échte waarheid, vond Claesen, mocht qua cijfers en data alleen in SAP S/4HANA zitten. Die aanpak werkt, stelde de CEO. “Public Cloud, onze one-way-of-working en één versie van de waarheid geven ons nu de mogelijkheid om mastodonten als Villeroy & Boch het vuur aan de schenen te leggen. Wij kunnen in één week na bestelling een compleet bad in productie nemen en leveren.”

image

Koken met BTP

De misschien wel meest opvallende break-outsessie was die van SAP over het Business Technology Platform. Onder leiding van Coen Sanderink en Niels van der Kam maakten de aanwezigen bij ‘Kookschool SAPore’ kennis met de veelheid aan mogelijkheden en ingrediënten van het Business Technology Platform. Deze sessie was een klein voorproefje van de vier uur durende, gelijknamige sessie bij SAP Nederland waar gasten leren om SAP op smaak kunnen brengen met het Business Technology Platform. Verschillende bezoekers meldden zich na afloop van de sessie direct aan voor SAP’s BTP-kookworkshop speciaal voor klanten.

Schijf je in voor de workshop
image

The Last Great Exploration

Voor het slotakkoord van de dag betrad poolreiziger Robert Swan het podium. Swan vertelt het indringende én inspirerende verhaal van zijn twee voettochten over de Noordpool en de Zuidpool. Waar de hele dag vooral over technologie ging, liet Swan zien dat de mens ook zónder technologie maandenlang kan overleven onder de meest barre omstandigheden. Mits je weet hoe een sextant werkt en optrekt met het juiste, zo divers mogelijk samengestelde team dat elkaar door en door vertrouwt. Dat gezegd hebbende: de mens zal al zijn inventiviteit en samenwerkingsvermogen aan de dag moeten leggen om de sluipende ramp die op ons afkomt af te wenden, aldus de poolreiziger. “I truly believe that the last great exploration left on earth, is for us to survive on earth”, stelde hij.

Ook Swans zoon Barney kwam aan het woord tijdens de slotkeynote. Net als zijn vader, werkt Barney aan een betere wereld. Barney Swan groeide op in het Daintree Rainforest in Australië en zet zich met zijn stichting ClimateForce onder meer in voor het planten van meer dan 360.000 bomen in dat regenwoud. NTT DATA Business Solutions doneert een mooi bedrag aan ClimateForce om deze bijzondere missie te ondersteunen.

image

Volgend jaar weer?

Transformation NOW! sloot af met een gezellige borrel. Het bleek een perfect moment om een aantal bezoekers te vragen hoe ze de dag ervaren hadden. Esther Marioneaux (Vrije Universiteit) vatte het bondig samen: “Het was een goede mix”, vertelt ze. “De sessies waren kort en krachtig. En er was voldoende tijd om te netwerken. Ik heb allerlei nieuwe inzichten over S/4HANA opgedaan.” Joost Taks (Byondis) sluit zich daar graag bij aan. “Ik kijk terug op een aantal inspirerende en informatieve sessies”, vertelt hij. “Maar ik was er óók om de contacten met NTT DATA-mensen aan te scherpen. Ook dát is gelukt.” Op de vraag of hij er volgend jaar weer bij is, is het antwoord een volmondig ‘ja’.

Ben jij er ook bij?

Schrijf alvast in voor volgend jaar
Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.