Industry: Public Sector
Category: Enterprise Resource Planning (ERP)

JP/Politikens Hus

image
 alt="image"

Vi kunne bare mærke, at de havde prøvet det før. De forstod, hvad vi snakkede om, og vi kom på bølgelængde med det samme. Hvis leverandøren møder op med en skolebus fuld af konsulenter, så ved man, at det bliver dyrt, og at det kan gå galt. itelligence* mødte op med en projektleder og en person, som skulle løse opgaven.

It-direktør Per Palmkvist-Knudsen, JP/Politikens Hus, om samarbejdet med itelligence*

JP/Politikens Hus A/S opstod den 1. januar 2003 som en fusion mellem Politikens Hus og Jyllands-Posten A/S og er en af Danmarks førende medievirksomheder. Morgenavisen Jyllands-Posten blev grundlagt i 1871 og Politiken i 1884. JP/Politikens Hus udgiver de tre landsdækkende dagblade Ekstra Bladet, Morgenavisen Jyllands-Posten og Politiken. Aktiviteterne omfatter lokalaviser i Danmark og Sverige og et succesfuldt bogforlag, digitale aktiviteter og nyhedstjenester og andre aktiviteter knyttet til medieområdet.

JP/Politikens Hus har i de senere år særligt investeret i det digitale og mobile område, og koncernen har i dag en førende position på tryk, på nettet og på mobilen. Det er afgørende for JP/Politikens Hus, at koncernens tre dagblade bevarer deres fulde redaktionelle uafhængighed og særpræg. Både Politiken og Jyllands-Posten høster internationale priser for design og journalistik. Virksomheden har i alt over 2.400 medarbejdere.

Om projektet

Mediehuset JP/Politiken har succes med en utraditionel best-ofbreed-strategi på it-området. 800 servere og et meget spraglet it-landskab giver fleksibilitet og hurtighed i en mediebranche, hvor overgangen fra print til online skaber store forandringer. Koncernøkonomien kører på SAP og samarbejdspartneren på det område er NTT DATA Business Solutions, som leverer løbende applikationsservice og stod for opgraderingen af SAP-løsningen. Projektet blev leveret før tid og under budget.

Koncernens aviser Ekstra Bladet, Politiken og Jyllands-Posten appellerer til vidt forskellige mennesker. Politikens læsergruppe vil hellere dø end at ses med et eksemplar af Jyllands-Posten. Og omvendt. Derfor går vi i koncernen efter stordriftsfordele, mens vi samtidig kører komplet autonome forretningsområder. Den decentrale tilgang præger også vores it-strategi, siger It-direktør Per Palmkvist Knudsen fra JP/Politikens Hus. Han leder med stor succes 60 medarbejdere i et mediehus, som både høster international hæder for sine dagblade og er med helt fremme, når det handler om at definere online-arenaen.

Filosofien er ret enkel. Først vælger vi den applikation, som er bedst til opgaven. Dernæst vælger vi den platform, som er optimal til applikationen. SAP bruger vi til koncernøkonomi på DB2 og AIX, siger Per Palmkvist Knudsen.

Da koncernen skulle opgradere SAP-løsningen, skete leverandørvalget i en formel udbudsrunde. Otte leverandører var inde i billedet, tre gav tilbud og valget faldt på NTT DATA Business Solutions.

“Vi kunne bare mærke, at de havde prøvet det før. De forstod, hvad vi snakkede om, og vi kom på bølgelængde med det samme. Hvis leverandøren byder ind med en skolebus fuld af konsulenter, så ved man, at det bliver dyrt, og at det kan gå galt. NTT DATA Business Solutions mødte op med en projektleder og en person, som skulle løse opgaven”, siger Per Palmkvist Knudsen.

I dag er opgraderingen overstået med succes. Hurtigere end tidsplanen og under budgettet. Gevinsten er delt ligeligt mellem kunde og leverandør. Projektet fulgte en klar SAP-drejebog, og konsulenterne fra NTT DATA Business Solutions havde erfaringen og kompetencen til at styre processen i mål. Samtidig kunne JP/Politikens Hus konstatere, at der ikke var sket ”knopskydning” på systemet. Opgraderingsprojekter går næsten altid bedre på rene standardløsninger. I dag er NTT DATA Business Solutions fast leverandør af application management services og remote hosting til JP/Politiken.

“Vi sætter pris på leverandører, som går til opgaven uden omveje og bureaukrati. Vi er ikke verdens største it-organisation, og vi skal have leverandører, som matcher os. Man kan allerede mærke, hvor tung en leverance kan blive, hvis leverandøren møder op til første møde med seks mennesker”, siger Per Palmkvist Knudsen.

“Man kan enten elske eller hade SAP. Vi synes, at det virker. Men vi går efter best-of-breed og ikke best-of-suite, så vi bliver aldrig 100 pct. SAP. Men det kan sagtens være, at vi bruger SAP til flere opgaver i fremtiden. Eksempelvis har vi lige udviklet et forlagssystem, hvor vi bygger på SAP og på Sharepoint. Vi ser SAP som en komponent, der kan komme i brug, når der er brug for økonomistyring på flere forskellige andre løsningsområder”, siger Per Palmkvist Knudsen.

JP/Politikens Hus favner meget bredt inden for aviser, forlag, tv, web og andre relaterede forretningsområder. Mediebranchens hurtige forandringer understøttes fint af en best-of-breed-strategi, der tillader hurtige beslutninger og hurtig igangsættelse på it-området. Samtidig skal helheden holdes sammen af et stærkt fokus på ensartede processer og standarder. Koncernen har benyttet PRINCE2 på projektstyring, ITIL på drift og SCRUM på udvikling gennem de sidste seks år. Dengang var det utraditionelt, mens det nu er en ”no-brainer”.

“Jeg tror ikke på de store systemer. Reelt sætter de virksomheder i stå i årevis, og organisationerne har svært ved at kapere store forandringer i ét hug”, siger Per Palmkvist Knudsen. Sammen med distribution, trykkeri og domicil er it et område, hvor koncernen skal hente stordriftsfordele. Men det sker altså ikke i form af ét centralt system og én suite til alt.

“Fremtiden vil give endnu mere patchwork på it-området. Cloud-løsninger bliver en del af billedet, og vi kommer til at købe funktionalitet mere afgrænset. Men det kræver naturligvis, at man har helt styr på data, arkitektur, snitflader og omkostninger”, slutter Per Palmkvist Knudsen.

Han kan glæde sig over, at JP/Politikens Hus på it-området benchmarker meget fint op mod konkurrenterne.

Similar posts

About NTT DATA Business Solutions

29
countries
30
years of experience
6000
customers worldwide