NTT DATA Business Solutions
Camille van Dongen | October 30, 2023 | 6 min.

Waarom de SAP ECC-deadline níet de reden is voor een upgrade naar SAP S/4HANA Cloud

Ben je van plan om over te stappen op de SAP S/4HANA Cloud, of sta je nog maar aan het begin van een digitale transformatie? Camille deelt waarom een upgrade de slimste keuze is en zet de eerste stappen uiteen die elk bedrijf zou moeten nemen.  

De ondersteuning voor SAP ECC stopt in het jaar 2027. Dat is een harde deadline. Heb je als organisatie je processen tegen die tijd niet naar SAP S/4HANA Cloud verhuisd? Dan loop je het risico op een verouderd systeem dat niet langer compliant is, waarschuwen SAP en haar partners. En dat maakt het runnen van je organisatie knap lastig. Alles wordt dan enorm uitdagend: van het nemen van de juiste beslissingen en omgaan met de laatste ontwikkelingen en markttrends tot het kunnen inspringen op nieuwe zakelijke kansen en het behouden van concurrentievoordeel. 

De deadline van 2027 is een behoorlijk dringende reden om je ERP te upgraden. Maar moet dat echt de drijfveer zijn om naar S/4HANA te gaan? Wij vinden van niet. We leggen je graag uit waarom en verklappen de échte reden waarom je zou moeten upgraden. Als bonus lichten we in deze blog ook toe wat je eerste stap zou moeten zijn. 

Excelsheets en Power BI-tools 

Het alternatief voor ECC is een upgrade naar S/4. Hoewel een upgrade minder impact heeft dan een compleet nieuw project, zijn organisaties toch vaak wat huiverig om nieuwe systemen te implementeren. Want laten we eerlijk zijn, over het algemeen – en naar onze enigszins bevooroordeelde mening, ten onrechte 😉 – hebben implementaties de reputatie dat ze tijdrovend en te duur zijn. 

Daarnaast duurt het nog een paar jaar voordat het 2027 is. Bedrijven voelen dan ook geen urgentie om meteen met een upgrade aan de slag te gaan. Ze nemen voor nu genoegen met de op maat gemaakte applicaties die ze door de jaren heen hebben gebouwd. En natuurlijk met de talloze Excelsheets en Power-BI-tools waarmee ze inmiddels werken.  

Die tijdelijke oplossingen helpen tot op zekere hoogte. Maar wij merken dat ze zelden de realtime inzichten en flexibiliteit bieden die een organisatie nodig heeft in de dynamische supply chain van tegenwoordig. Bovendien, als een organisatie groeit, uitbreidt of nieuwe bedrijfsmodellen of processen wil implementeren, wordt het web van verschillende datapunten, applicaties en Excelsheets alsmaar ingewikkelder. 

Om vervolgens tot gedegen rapportages te komen, moeten organisaties informatie uit al die losse oplossingen combineren. En dat blijkt een regelrechte nachtmerrie. Met een hoge foutgevoeligheid, kostbaar tijdsverlies en frustrerende inefficiëntie. Om nog maar te zwijgen van de onvermijdelijke inconsistenties in data tussen verschillende afdelingen. Allemaal werkend met hun versie van de ‘waarheid’. 

CEO van RIHO over de overstap naar SAP S/4HANA

Toen we al onze internationale locaties en verschillende afdelingen verhuisden naar SAP S/4HANA, public cloud, had ik slechts één eis. Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik na de livegang geen enkel Excel- of Power BI-bestand meer wilde zien en dat we allemaal moesten vertrouwen op de enige echte waarheid: de cijfers en data in ons SAP-systeem.

Guy Claesen CEO, RIHO

Breng IT in lijn met de strategie

Organisaties stellen bedrijfsstrategieën op voor de korte en lange termijn. Onder andere om toekomstbestendig en concurrerend te blijven, talent aan te kunnen trekken, waarde toe te voegen voor hun klanten en duurzaamheid te bewaken. Willen ze deze strategische doelen waar kunnen maken, dan moeten ze hun bedrijfsprocessen en ook hun IT daarop afstemmen. De realiteit is dat organisaties vaak nog werken met functionele processen die lang geleden zijn opgezet – en dus aansluiten op de strategische plannen van toen. Daardoor passen die processen niet meer bij de zakelijke behoeften van nu. 

Strategieën en drijfveren evolueren continu. IT zou daarom hetzelfde moeten doen. Toch zien we dat vaak achterblijven bij organisaties. Dat belemmert innovatie, inzicht, wendbaarheid en schaalbaarheid. De Total Cost of Ownership van de infrastructuur is hoog, de waarde van de ondersteuning voor bedrijfsprocessen is juist laag. Daardoor ontbreekt de flexibiliteit bij die organisaties volledig. Bijvoorbeeld om zich snel aan te passen aan tekorten in de supply chain of om nieuwe technologie te integreren om nieuwe kansen te benutten en de eisen van de klanten te voldoen.  

Maar hoe los je dat op? Stop met het aanrommelen met BI, Excel en de andere spaghetti-tools en verouderde processen die je hebt gemaakt. Investeer in functionele processen en IT die daadwerkelijk aansluiten bij de behoeften van je organisatie – van nu en in de toekomst. 

Hoe je in kleine stappen toekomstbestendige IT creëert

De meeste organisaties zijn overduidelijk klaar voor een digitale transformatie. Dat merken we dagelijks. Sommige verlangen er zelfs naar, omdat ze telkens weer ervaren dat ze inefficiënt werken. Maar toch stokt het in veel gevallen. De gevolgen van een upgrade naar SAP S/4HANA zijn vaak te overweldigend. Het betekent namelijk dat organisaties zich moeten aanpassen aan nieuwe technologie, nieuwe functionele processen en nieuwe manieren van werken. 

Wat als we dat vooruitzicht minder intimiderend kunnen maken? Een blijvende verandering maak je namelijk veel gemakkelijker door kleine stappen te zetten. En ik kan alvast verklappen: de eerste stap is vrij eenvoudig. Het leidt tot een eenvoudig project met duidelijke mijlpalen en doelstellingen. 

Meerdere wegen leiden naar SAP S/4HANA Cloud

Er zijn grofweg drie smaken van SAP S/4HANA waaruit je kunt kiezen, maar voor de manier waarop je migreert naar S/4HANA bestaat geen eenduidig pad. Het is geen kwestie van one size fits all. De route die het beste bij jouw organisatie past, hangt af van de keuzes die je maakt. Daarbij rekening houdend met bedrijfsstrategie en drijfveren, kosten, huidige systeemopzet, gegevenskwaliteit, kansen en voordelen.  

Het antwoord op de vraag ‘Hoe moet ik overstappen naar SAP S/4HANA Cloud?’ kun je niet googlen. Je hebt een expert nodig die thuis is in jouw branche, werkzaamheden, processen en IT-systemen. Een expert die kan evalueren waar jouw organisatie nu staat, waar je naartoe gaat en welke transformatieroute daar het beste bij past. 

Met andere woorden: je moet je systeemlandschap laten beoordelen om de volgende stappen van een digitale transformatie te kunnen bepalen. 

Voer een gezondheidscheck uit bij een ERP-professional

Als je een huis bezichtigt, krijg je vooraf een volledig duurzaamheidsrapport. Daarin staat precies aangegeven welke aanpassingen nodig zijn om een energielabel A te krijgen. En wat dat kost. Als je een auto hebt, laat je jaarlijks een apk-keuring uitvoeren. En vanaf een bepaalde leeftijd krijg je doktersuitnodigingen om je vitale functies te laten controleren. 

Waarom zou je jouw nieuw te kopen huis, auto en gezondheid wel laten controleren, maar niet de IT, data en bedrijfsprocessen van jouw organisatie om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de toekomst? Het is de moeite waard. Zeker als je bedenkt dat een nieuw ERP-systeem net zoveel kan kosten als een starterswoning. 

Dus: 

  • Denk je na over een digitale transitie en SAP S/4HANA Cloud, maar weet je niet waar je moet beginnen? 
  • Twijfel je of jouw huidige processen geschikt zijn voor jouw langetermijnstrategie? 
  • Ben je bang dat een upgrade jouw dagelijkse werkzaamheden te veel zou verstoren? 
  • Zie je op tegen een upgrade qua kosten en tijd? 
  • Of maak je je nog steeds zorgen over het einde van de ECC-ondersteuning (ook al hebben we stellig verklaard dat 2027 niet je drijfveer zou moeten zijn)?
     

Laat het systeemlandschap van je organisatie nakijken door een professional en krijg snel antwoord op deze vragen. 

Als je klein begint met een APK van jouw huidige SAP-landschap, rolt daar een aanbevolen pad uit voor de volgende stappen in je digitale transformatie.  

Die stappen baseren we op je strategische doelstellingen en drijfveren, maar we nemen ook je transformationele roadmap mee. Daarnaast kijken we naar de volwassenheid en gezondheid van je huidige processen, je masterdata, je systeeminfrastructuur en je maatwerk. 

Wij zijn daarom benieuwd naar je antwoord op deze vraag: kunnen jouw IT en bedrijfsprocessen jouw huidige organisatie bijbenen? Zorgen ze ervoor dat je concurrentievoordeel behoudt? Of is jouw organisatie toe aan een groot onderhoud?  

Gebruik onze beslisboom om snel jouw volgende stap te bepalen! 

Test de houdbaarheid van jouw SAP-landschap

Infographic
Is jouw bedrijf rijp voor SAP S/4HANA?

De eerste stap? Test de houdbaarheid van jouw SAP-landschap. Dat doe je met deze beslisboom waarin je diverse keuzes voorleggen.  

Bekijk de beslisboom

Interesse gewekt? Dan vind je dit vast ook interessant: