NTT DATA Business Solutions
Camille van Dongen | August 12, 2019

Intelligentie en snelheid zijn sleutel tot een “Digital Supply Chain”

image

Complexe productie- en leveringsprocessen vormen een grote uitdaging voor bedrijven. Wat zijn de supply chain-concepten van de toekomst? Wat is de supply chain management-aanpak van morgen? En hoe kan supply chain helpen om in tijden van economische verandering vorm te geven aan het digitale tijdperk?

Deze fundamentele vragen houden zowel de verwerkende industrie als groothandels bezig. De klant wil zo snel mogelijk van een product of een dienst gebruikmaken. Om dit te realiseren moeten voorraden en opslagkosten worden verlaagd en de (productie)doorlooptijden verkort. In het bijzonder kan het potentieel van digitalisering op de supply chain leiden tot kortere, efficiëntere en voordeligere processen. Dit geldt voor zowel de producent, als de leverancier en de klant. Wie digitaliseert en start met de inrichting van een intelligente supply chain, heeft een belangrijke voorsprong op de concurrentie.

De vernieuwde supply chain

In de afgelopen dertig jaar is de logistiek enorm veranderd. Wat begon als een puur operationele functie is steeds vaker een onafhankelijke Supply Chain managementfunctie. Eerst lag de focus op het tijdig leveren aan de eindklant, inmiddels is de focus verlegd naar geavanceerde planningsprocessen. Denk aan een analytische demand planning of geïntegreerde S & OP. Dit zijn vandaag de dag gevestigde bedrijfsprocessen. De operationele logistiek wordt vaak uitbesteed aan MRO- of externe logistieke bedrijven.

Trends die we vandaag zien

Efficiëntie dankzij Industrie 4.0

De Industrie 4.0 beweging zorgt voor disruptie. Dit vereist dat bedrijven opnieuw nadenken over de manier waarop zij hun logistieke keten ontwerpen. Verschillende nieuwe technologieën, zoals robotics, machine learning en IIoT veranderen de traditionele manier van werken. Deze wedstrijd wordt beïnvloed door veranderende trends en verwachtingen van de klant. Er is dus noodzaak om je als bedrijf aan te passen. Daarnaast biedt het een kans om te profiteren van nieuwe digitale businessmodellen of te transformeren naar een digital supply chain.

Het onderscheidende vermogen van de (digital) supply chain zit hem in het verhogen van efficiëntie en het verlagen van kosten. Makkelijk gezegd, moeilijker gedaan. Medewerkers die hier dagelijks verantwoordelijk voor zijn, weten hoe ingewikkeld het is om het optimum te vinden. Zowel binnen de productie- als binnen handelsbedrijven. Er is een enorme druk om te voldoen aan de behoefte van de klant. Tegelijkertijd worden bedrijfsprocessen complexer.

De druk van demografische veranderingen

Een belangrijke trend is de demografische verschuiving. De welvaart en rijkdom in het achterland nemen toe en deze regio’s zijn vaak nog niet eerder bediend. De druk om de CO2-uitstoot te verminderen en de regels rondom sociaaleconomische vraagstukken dragen bij aan uitdagingen waarmee de logistiek wordt geconfronteerd. De demografische verandering legt tevens druk op de beschikbaarheid van arbeid en de toenemende ergonomische eisen die ontstaan naarmate de leeftijd van het personeel stijgt.

Toenemende serviceverwachting

De online trend van de afgelopen jaren leidt tot toenemende serviceverwachtingen en een sterkere differentiatie van bestellingen. Dit zorgt voor verdere individualisering van de markt (segment-of-one) en maatwerk. Dit stimuleert de sterke groei en constante veranderingen in de SKU-portefeuille. Het gemak om via internet specifieke producten te kopen, vergroot bovendien de concurrentie.

Om op deze trends voort te bouwen en aan de veranderde eisen te voldoen, moeten bedrijven veel sneller en nauwkeuriger werken. Digitalisering van de Supply Chain kan daarbij helpen.

SAP S/4 HANA is het instrument om de Digital Supply Chain te bespelen. Op basis van de volgende 5 invalshoeken kan Supply Chain Excellence bereikt worden. De waarde van de “vijf C’s” wordt duidelijk in deze video:

Meer weten over hoe dit platform de digital supply chain mogelijk maakt? Bekijk de mogelijkheden hier of neem contact met mij op via onderstaand formulier.Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.