NTT DATA Business Solutions
Martijn van Giessel | September 20, 2022 | 6 min.

Zo stoomt technologie jouw bedrijf klaar voor CSRD-reporting

Is jouw organisatie al klaar voor de CSRD? In dit blog lees je over de IT-oplossing die wij voor ogen hebben om automatisch en auditable te kunnen rapporteren op basis van de data uit je eigen SAP-systeem.

zo helpt technologie bij CSRD-reporting

Heb je 250 medewerkers of meer? Heb je een omzet van 40 miljoen euro of een balanstotaal van 20 miljoen euro? Dan moet je aan de bak. Het liefst gisteren nog. De titel geeft het natuurlijk al aan: het gaat om de CSRD. Die verplicht je om vanaf boekjaar 2024 te rapporteren over jouw impact op maatschappij en milieu. Kun je dat niet, dan krijg je een afkeurende accountantsverklaring. De Europese Commissie beslist eind 2022 pas over de definitieve kaders van deze sustainability-rapportages. Lastig om op te anticiperen. Maar, er worden nu al IT-oplossingen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je straks snel het juiste rapportage-framework in handen hebt.

De meest gestelde vragen aan ons? Hoe rapporteer je over deze niet-financiële bedrijfsinfo? Waar moet je straks precies aan voldoen? En hoe krijg je resultaten over duurzaamheid überhaupt inzichtelijk? SAP Product Footprint Management is bijvoorbeeld een tool die kan helpen. Maar die meet alleen de CO2-voetafdruk van je organisatie. Hoe staat het bijvoorbeeld met mensenrechtenschendingen in jouw supply chain? En hoe maak je dat meetbaar?

Voorwaarden voor goede CSRD-rapportages

Omdat de EU de beslissing over de inhoud van de CSRD-richtlijn voor zich uit schuift, is het nog niet duidelijk hoe je rapporten eruit moeten zien en waar je precies verantwoording over moet afleggen. En dat is op zijn zachtst gezegd onhandig, als je bedenkt dat je in 2025 over het jaar 2024 al verslag moet uitbrengen. Om dat goed te kunnen doen, moet je dus uiterlijk begin 2024 de juiste kpi’s hebben opgesteld. En de juiste software en werkwijzen in place hebben om:

  • De benodigde data uit verschillende bronnen te kunnen identificeren
  • Deze data te kunnen onttrekken uit je systeem of systemen
  • Deze informatie samen te kunnen brengen en te kunnen analyseren
  • Vervolgens al deze gegevens in een gestructureerd en controleerbaar rapport te kunnen gieten voor een goedkeurende accountantsverklaring

Stel jezelf eens de vraag: ‘Kan jouw organisatie op dit moment data over duurzaamheidsefforts uit het ERP-systeem halen? En, weet je wat je moet doen om te zorgen dat je dat straks wel kunt?’ Heb je nog geen concreet antwoord op deze vragen? Dan ben je niet de enige…

lets go green ronde tafel sessie op kantoor

Hoe ready zijn onze klanten?

Omdat we weten dat onze klanten ook geconfronteerd gaan worden met de CSRD nodigden we vier klanten uit de Food & Agri-industrie uit om hierover te sparren tijdens onze eerste Let’s go green-sessie. Een klein ronde tafel-evenement wat we vaker willen organiseren. De belangrijkste vragen die we stelden?

Waar staan deze vier bedrijven nu wat betreft duurzaamheid? Hoe maken ze die inspanningen inzichtelijk en wat is hun roadmap naar een controleerbare verslaglegging hiervan?

De bedrijven die wij spraken, worstelen in het bijzonder met het rapportage-vraagstuk. Want we weten allemaal dat het integreren van een applicatie in je ERP-systeem om duurzaamheidsdata boven water te halen, niet binnen een paar weken gefixt is. Wil je straks een hoop Excel-leed vermijden – inclusief FTE’s die je werknemers liever aan hun eigen werk besteden – dan moet je nu al nadenken over een goede rapportagetool. Zeker als je in 2024 al moet beginnen met het verzamelen van data.

Bottlenecks in aanloop naar CSRD-rapportages

In de aanloop naar CSRD-compliancy komen – los van de EU-eisen aan de rapportage die nog niet bekend zijn – behoorlijk wat bottlenecks op tafel. Vragen waar onze klanten graag antwoord op willen. Want:

  • Hoe ga je meten, welke data gebruik je en waar kun je die vinden?
  • Hoe zorg je voor betrouwbaarheid van je data, als rapportagetooling nog niet voor handen is en analyses handmatig gebeuren?
  • Hoe zorg je dat je data verifieerbaar zijn?
  • Hoe creëer je intern draagvlak voor sustainability binnen je organisatie? Zeker omdat je werknemers al veel op hun bord hebben.
  • Welke additionele kosten gaat de CSRD-wetgeving met zich meebrengen?

Hoewel er nog geen specifieke software is ontwikkeld met een dedicated CSRD-framework, gloort er al wel hoop aan de horizon die antwoord kan bieden op deze vragen. Er bestaat namelijk veelbelovende rapportagetooling die snel ingezet kan worden voor CSRD-verslaglegging.

Een toekomstige oplossing om snel CSRD-ready te zijn

Veel data over duurzaamheid zitten al in je eigen ERP-systeem. Het is daarom ideaal als een toekomstige rapportagetool geïntegreerd kan worden in je huidige landschap. Om die reden zijn wij aan het testen met een integratie tussen SAP en tools waarmee je automatisch rapportages voor jaarverslagen kunt genereren. Beschikbare ERP- en applicatiedata uit SAP worden dan automatisch in een compliant en auditable framework gegoten. Een van de oplossingen die we testen, heeft bijvoorbeeld al een bestaand framework waarmee je over ESG-criteria kunt rapporteren; de mate van duurzaamheid van je beleggingen.

Hoe wij een integratie tussen SAP en rapportagetooling voor ons zien

De voordelen die wij al zien van de integratie tussen SAP en beschikbare rapportagetooling – ook al bevatten die nog geen frameworks voor CSRD-reporting?

  • Je zet in het eerste jaar een framework op dat je in de jaren erna kunt hergebruiken, dat maakt de tooling zeer efficiënt
  • De ijkpunten die je invoert in je framework bieden de mogelijkheid om historie op te bouwen en te kunnen benchmarken. Binnen je eigen organisatie en je eigen branche
  • De data die de tool uit je systeem haalt, zijn betrouwbaar en gevalideerd
  • Je kunt diverse bedrijfsprocessen koppelen. Van HR tot finance en logistiek
  • Makkelijk aan te passen wanneer regels veranderen
  • Alle acties die je uitvoert in de tool zijn traceerbaar en changes worden gelogd. Dat maakt je verslaglegging enorm transparant en alle cijfers herleidbaar

Om terug te komen op de vragen die ik eerder stelde. Weet jouw organisatie op dit moment data over duurzaamheidsefforts uit je systeem te halen? Weet jij wat moet je doen om te zorgen dat je dat straks wel kunt?

Ik ga graag met je om de tafel om met jou de mogelijkheden te bespreken, zodat je straks snel CSRD-proof kunt rapporteren over jouw duurzaamheidsambities.

Wat is het Corporate Sustainability Reporting Directive?

Je CO2-uitstoot, de impact die je hebt op biodiversiteit, maar ook op mensenrechten in je keten: het maakt allemaal onderdeel uit van de CSRD-richtlijn. Deze richtlijn is op 21 april 2021 aangenomen door de Europese Unie als onderdeel van de Green Deal. Deze vorm van rapporteren is onderdeel van de ESG-rapportage. Die kent op dit moment de pijlers environmental, social en governance.

De CSRD is een Europese richtlijn die ervoor zorgt dat je straks wettelijk verplicht verslag moet leggen over jouw impact op mens en milieu. En dat moet bovendien controleerbaar zijn door een externe accountant. Jezelf voorbereiden is belangrijk, want een jaar voor de startdatum moet je de benodigde data al verzamelen en moet je de juiste governance-structuur opzetten.

De CSRD-richtlijn vormt een uitbreiding op de NFRD, een vorm van verslaglegging over duurzaamheid die al langer bestaat. Val je daar nu al onder? Dan gaat de CSRD al vanaf 2024 voor jouw organisatie gelden. Zo niet, dan gaat de CSRD in 2025 in wanneer je minstens 250 medewerkers hebt, meer dan 20 miljoen euro omzet draait of een balanstotaal van 40 miljoen euro hebt.

Bekijk onze CSRD pagina

De 4 digitale ingrediënten van een winstgevende voedsel-supply chain

Wat je nodig hebt voor hogere kwaliteit, groenere productie, veiligheid en transparantie in voedselproductie zijn oplossingen die specifiek voor jouw branche zijn ontwikkeld. En die bovendien jouw proces van het verwerken van een batch van veld tot vork ondersteunen. Hier ontdek je de vier ingrediënten die je nodig hebt om voorop te blijven lopen in de Food & Agri-industrie:

Schrijf je in voor updates

Contact Martijn

Ik ga graag met je om de tafel om met jou de mogelijkheden te bespreken, zodat je straks snel CSRD-proof kunt rapporteren over jouw duurzaamheidsambities. Vul hier je gegevens in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Martijn van Giessel

Martijn van Giessel

Consultant Food & Agriculture

Meer interessante blogs voor jou