NTT DATA Business Solutions
Daniel Broe | maj 23, 2023 | 5 min.

Blockchain er ikke død - tværtimod

 

Er du også blandt dem, der har afskrevet blockchain som en hypet døgnflue, så er det helt forståeligt. Blockchain har levet en omskiftelig tilværelse fra mediedarling til i dag primært at være forbundet med risikovillige bitcoininvesteringer. Det er en skam, for teknologien er fantastisk og kan få en enorm betydning for eksempelvis ESG-rapportering og Digital Product Passports. Det sætter vi fokus på i denne artikelserie om blockchain.

Tilbage i 2017 var blockchain på alles læber. Medier – selv uden for den snævre it-kreds – beskrev på daglig basis den nye teknologi og dens uendelige muligheder, og i erhvervslivet og det offentlige så man store perspektiver i den. Men interessen forduftede hurtigt, og de seneste 3-4 år har der været stille om blockchain, når man lige ser bort fra bitcoins og andre digitale valutaer, som teknologien fejlagtigt er blevet slået i hartkorn med.

Det er en ærgerlig udvikling, for blockchain har rigtig meget at byde på for både virksomheder og offentlige organisationer, hvis teknologien bruges korrekt. Og det er nok her hunden ligger begravet. Alt for mange har brugt blockchain som et private network baseret på permissions, hvilket strider fundamentalt mod teknologiens grundegenskab, som er open source. I det øjeblik nogen i kæden skal tildele rettigheder og udøve kontrol – som det er tilfældet i en permission eller private blockchain – så forsvinder hele ideen med blockchainteknologien, som netop er at muliggøre en åben, fuldkommen transparent udveksling af data med fuld sporbarhed.

Så lad os starte med at slå fast, at en blockchain skal være public for at være meningsfuld og værdiskabende. Det er også vigtigt, at teknologien anvendes i økosystemer af en vis størrelse. Den er ikke velegnet til mikrotransaktioner, og den er heller ikke det rette valg i et mindre netværk af aktører med en central styrings- eller kontrolfunktion. Her giver det langt mere mening at opsætte et private network og køre en distribueret database.

Brugt på den rette måde kan blockchainteknologien løfte sikkerhedsniveauet til nye højder, fordi man kan overføre data mellem flere parter, uden at de kan kopieres, manipuleres, stjæles eller kræver involvering af en mellemmand – og med fuldstændig transparens. Teknologien bør være på nethinden i alle økosystemer, der hviler på tillid mellem parterne, fordi den gør det muligt at spore tilbage og eftertjekke validiteten af de rapporterede data.

I NTT DATA Business Solutions har vi arbejdet med blockchain fra den spæde start og siden 2021 tilbudt skræddersyede blockchainservices i partnerskab med SAP og den danske blockchainudvikler Concordium. Vi har gennemført en række projekter, hvor netop sporbarhed var det centrale omdrejningspunkt. Det har handlet om alt fra kvalitetsstemplet kød til bæredygtige lædermøbler, hvor løftet til kunderne spiller en afgørende rolle for prispunktet og derfor skal kunne dokumenteres hele vejen gennem leverancekæden – med uantastelig pålidelighed og fuld transparens. Det er her en public blockchain excellerer!

Er der ét sted, hvor dokumentationskravene eksploderer i disse år, så er det på klimaområdet. Allerede nu knokler virksomheder og organisationer i alle brancher med ESG-rapporteringer, og om få år forventes EU’s Digital Product Passport at træde i kraft. Begge med den hensigt at skabe større gennemsigtighed i leverancekæderne, så kunderne kan træffe bæredygtige valg – og stole på dem. Det er et enormt maskineri, der skal sættes i gang, hvor risikoen for at træde forkert og blive dømt for greenwashing er stærkt til stede. Blockchain er et sikkert bolværk mod dette.

Det sætter jeg fokus på i de næste artikler. Hvis du vil vide mere, er du altid velkommen til at kontakte mig.