Odvětví: Automotive
Kategorie: Financial Management

MøllerGruppen

MøllerGruppen kundehistorie

Hvorfor NTT DATA Business Solutions?

 • NTT DATA Business Solutionss SAP-konsulenter demonstrerer god forretningsforståelse og har jobbet med MøllerGruppen siden 2009
 • Konsulentene fra NTT DATA Business Solutions kjenner MøllerGruppen godt
 • Fastpris, for å unngå overraskelser og forsinkelser

MøllerGruppen har jobbet med itelligence* siden 2009 og itelligence* har levert to større utrullingsprosjekter av selskapets SAP-løsning for regnskap. Vi mener selskapet har meget dyktige SAPkonsulenter som både kjenner MøllerGruppen og i tillegg leverer prosjekter til fast pris. Denne kombinasjonen sikrer høy faglig kvalitet og økonomisk forutsigbarhet.

Erik Jahre, IT Manager, MøllerGruppen

MøllerGruppens kjernevirksomhet er import, salg og service av de tre sterke merkevarene Volkswagen, Audi og Škoda. MøllerGruppens mål er å skape verdier for eiere, kunder, medarbeidere og samarbeidspartnere. Helt siden Harald Aars Møller startet egen bilvirksomhet i 1936 har grunnverdiene Åpen og ærlig – Initiativrik – Omtenksom – Tydelig stått sentralt. I årenes løp har MøllerGruppen solgt tilsammen 1 370 000 (2015) biler i Norge, Sverige og Baltikum. MøllerGruppen har i dag over 750 000 kunder som betjenes av til sammen 67 forhandlere i fem land.

Výzvy a přínosy

Utfordringer

 • Kultur- og språkforskjellene mellom Norge, Sverige og de tre baltiske landene.
 • Som en internasjonal aktør må man være forberedt på å gjøre tilpasninger fra en standard norsk SAP-løsning. Det ble godkjent 26 tilpasninger til Møllers norske SAP standardløsning.
 • Standardformularene i MøllerGruppens norske løsning måtte tilpasses lokale foretningsmessige og legale krav.

Løsninger

 • Utrulling av den nye norske SAP-løsningen fra 2013.
 • SAP FI/CO.
 • Business Objects.

Fordeler

 • Felles løsning for alle Møllers 38 firmaer gir gevinster gjennom felles rapportering og analysegrunnlag, enklere konsolidering, bedre transparens og raskere tilgang til informasjon.
 • Sammenlignbare balanseregnskap per forhandler uavhengig av selskapsstruktur.
 • En felles masterdatabase på tvers av alle firma.
 
MøllerGruppen, Oslo, Norge

Fra Norge til Sverige og nå i Baltikum - “Nye SAP” over hele fjøla - Felles løsning for økonomi, regnskap og rapportering

Last ned historien her

Om prosjektet

“Nye SAP” i alle land

MøllerGruppen har kjørt økonomi- og regnskapsløsningen fra SAP i mer enn 15 år. Allerede i 1999/2000 implementerte de sin første SAP-løsning. Denne versjonen, justert for noen landsspesifikke ønsker og krav, har vært brukt i alle MøllerGruppens virksomheter i Norge og de tre baltiske landene frem til nå. I Sverige har man brukt en løsning fra en annen leverandør. Hovedkontoret og den norske virksomheten foretok en betydelig oppgradering til det de omtaler som “nye SAP” gjennom 2012 med ferdigstillelse i 2013. I 2014 var turen kommet til virksomhetene i Sverige og Baltikum. NTT DATA Business Solutions implementerte “nye SAP” til MøllerGruppens svenske virksomhet i 2014, og i 2015 kom også Latvia, Estland og Litauen “ombord”. I dag er alle MøllerGruppens 38 firmaer “live” med “nye SAP” som felles økonomi, regnskap og rapporteringsløsning.

 

quote markStyringsgruppen godkjente totalt 26 tilpasninger for Baltikum. Et overkommelig antall i forhold til at vi skulle implementere samme løsning i tre forskjellige land.
Odd Roar Kaspersen, Prosjektleder, NTT DATA Business Solutions

Baltiske forskjeller

De tre baltiske landene er like forskjellige som de tre skandinaviske landene når det kommer til juridiske og lokale krav. Innføringen av den nye SAP-løsningen krevde, ikke uventet, forandring også i forretningsprosesser. I Sverige gikk Møller fra fire til en juridisk enhet, mens Latvia var det landet med flest avvikende legale krav. Estland og Litauen kunne i større grad akseptere den standarden som var definert i den norske løsningen. Totalt ble 26 tilpasninger godkjent for de tre baltiske landene.

Dokumentasjon, dokumentasjon, dokumentasjon

Å implementere én standardløsning betyr å endre så lite som mulig innenfor rammene av de lokale krav, både i de fire landene og i de ulike firmaene i MøllerGruppen. Den store fordelen med SAP er at 300 000 bedrifter i 190 land allerede har implementert SAP’s løsninger. All dokumentasjon om hvilke legale krav som gjelder for hvert land er samlet i SAP’s kunnskapsdatabase SAP Market Place. Dette gir trygghet for at alt er testet og godkjent slik at fordyrende endringer kan unngås.

Ulike nivå i engelsk

Siden de baltiske landene hadde brukt en eldre utgave av SAP frem til prosjektet ble igangsatt, var ikke overgangen til den nye SAP-løsningen ekstremt stor. Kompetansenivået blant regnskapsmedarbeiderne i de baltiske landene er allerede høy. Det var et krav at alle lokale formularer skulle være på lokalt språk. Dette skapte noen utfordringer da engelskkunnskapene varierte veldig. Med ulikt nivå i engelsk var det krevende å fange opp og forstå konsekvensene av kravene som ble presentert av de ulike landene. Språkutfordringene ble synligere både ved kravsetting under utvikling, testing og under opplæring. Som et tiltak for å møte språkutfordringene økte vi tilstedeværelse i det enkelte land under testing, opplæring og under GO-live support. Samtidig fikk de medarbeiderne som var best i engelsk ansvar for å hjelpe de som ikke forstod engelsk så godt.

Felles masterdata

En av de store fordelene med en standardisert økonomi- og regnskapsløsning på tvers av land er tilgang til felles masterdata. Dette gir god gjennomsiktighet selv om masterdata om kunde og leverandører er lokale og landene opererer med forskjellig valuta.

Podobné příspěvky

O NTT DATA Business Solutions

25
země
30
roky zkušeností
6000
zákazníci po celém světě