Intelligent Enterprise: meer dan alleen technologie

De Intelligent Enterprise. Een klinkende naam voor een net zo inspirerend concept. Wat een intelligente onderneming is? Volgens SAP is dat een bedrijf dat de nieuwste technologie gebruikt om inzichten in data om te zetten in snelle keuzes, acties en plannen. Door alle lagen van het bedrijf heen. In real time. Die ketenintegratie versnelt niet alleen bedrijfsprocessen, maar biedt klanten en stakeholders ongeëvenaarde ervaringen, producten en diensten. De vraag is alleen: hoe wordt jouw transformatie naar een Intelligent Enterprise behapbaar en succesvol? Dát maak ik graag inzichtelijk voor je in dit blog.

Stel toekomstkaders vast en begin

Een digitale transformatie – een term die je op dit moment veel hoort vallen – is breder dan overstappen naar een nieuw ERP-systeem. En met alleen innovaties word je nog geen Intelligent Enterprise. Een transformatie start met het inzien van redenen waaróm je wil veranderen. En daar draagvlak voor creëren. Je denkt na over de toekomst van je organisatie, je werknemers, je klanten, je leveranciers en je dienstverlening. En hoe je een slimmere manier van werken integreert in je processen en laat landen in je organisatie. Je schetst een eerste kader waarin je aangeeft wat je wil bereiken met je toekomstige transformatie. En hoe technologie en werknemers je daarin kunnen ondersteunen. Laat je inspireren. Praat met experts. Kijk om je heen. Kortom: het begint met een plan.

Transformeren naar een Intelligent Enterprise? Het begint met een plan en met doen.

De volgende stap? Doen. Begin met kleine innovatieve initiatieven die al bijdragen aan slimmer werken. Toegegeven: het uitstippelen van je toekomst in een plan en simpelweg beginnen, zijn eigenlijk twee dingen die haaks op elkaar staan. Zeker in een grote organisatie kun je niet zomaar ‘iets gaan doen’. Toch gaan ‘een plan maken’ en ‘doen’ hand in hand in dit geval. Initiatieven die ontstaan vanuit een breder kader hebben namelijk een grotere kans van slagen op de middellange en lange termijn. Met andere woorden: investeer je in innovatie op deze manier, dan is de kans dat je investeringen rendabel zijn groter.

Juist door een plan te formuleren en de eerste stappen alvast te nemen in het kader daarvan, zullen kleine initiatieven om slimmer te werken bijdragen aan je algehele strategie richting een Intelligent Enterprise. En zullen verschillende afdelingen merken dat er daadwerkelijk een nieuwe wind waait waar ze samen verantwoordelijk voor zijn.

De drie pijlers van een succesvolle Intelligent Enterprise

Klanten

Dat je ‘iets’ moet doen om toekomstbestendig te worden en blijven, daar hoef je niet over te twijfelen. Klanten zouden centraal moeten staan in je toekomstkader. Waarom? Het leven van klanten en eindklanten is inmiddels vervlochten met digital en ze zijn bovendien – dankzij ervaringen met bedrijven als Coolblue – een hele nieuwe manier van service gewend. Van oriëntatie tot koop en aftersales: om voorop te kunnen blijven lopen en klanten blijvend aan je te binden, moet je ze centraal stellen in al je bedrijfsprocessen.

Medewerkers

Het verbeteren van je interactie met klanten doe je niet alleen door het intuïtiever maken van online formulieren. Of door te sleutelen aan je e-commerceproces, aan een nieuw helder design van je facturen, of aan de werkwijze van je service-afdeling. Heb je al gedacht aan het verbeteren van processen voor je medewerkers zelf? Ook daarin kan slimmer werken met behulp van digitale innovatie een flinke bijdrage leveren. Oog hebben voor een goede employee experience, waarin werknemers eenvoudig hun werk kunnen doen, waarin je zorgt dat talent altijd op de juiste plek zit en zorgt dat jouw werknemers zich prettig voelen, is minstens zo belangrijk. Het komt klantinteractie ten goede, dat ten eerste. Maar het vermindert ook ziekteverzuim en levert een fysiek en sociaal veilige omgeving op voor je collega’s.

Processen

Om tegemoet te komen aan die hoge klantverwachtingen heb je veel data vanuit verschillende Line of Businesses nodig, waar je ook nog direct op moet kunnen reageren. Zowel de front-end als back-end van je IT-landschap moeten daarom intelligenter worden en naadloos in elkaar overlopen. Ketenintegratie zal daarom ook een belangrijk element van je toekomstplan moeten vormen. Zo verbind je niet alleen de digitale processen en data van je verschillende afdelingen met elkaar, maar ook je werknemers. Om daadwerkelijk slimmere processen te faciliteren zijn je collega’s de sleutel tot succes. Luister naar ze, betrek ze bij je plan, geef ze slimme tools waardoor ze repetitief werk makkelijker kunnen doen en je zult zien dat je zo samen vanzelf toewerkt naar een succesvolle digitale transformatie.

Klantinteractie verbeteren? Zorg dat je werknemers zich prettig voelen.

Altijd onderweg naar de Intelligent Enterprise

Je visie is duidelijk. Het waarom ook. Maak een plan en zet een stap. Dat is het beste advies wat ik kan geven. Klinkt de Intelligent Enterprise nog steeds als een groot – haast onbereikbaar – ideaal waar voor je gevoel een jarenlange implementatie aan vast kleeft? Wij begeleiden dagelijks transformaties en kunnen helpen met het maken van een eerste plan om gedegen te starten. En, we beschikken over de kennis en methodieken om een vliegende start te maken met kleine innovatieve applicaties. Vaak verbeteren die de tevredenheid al snel onder klanten en medewerkers. Sommige applicaties kunnen we zelfs al in twee weken realiseren. Door in het kader van een groter plan kleine stapjes te nemen in het verbeteren van processen voor klanten en medewerkers, ben je altijd onderweg. En dát is de essentie van de Intelligent Enterprise.

Benieuwd naar wat jouw eerste stap naar een Intelligent Enterprise zou kunnen zijn? Een uur sparren met onze experts kan je waardevolle inzichten opleveren om de eerste concrete stappen te definiëren. Ik ga graag (virtueel) met je om tafel!Marc van den Berk
Marc van den Berk
Sr Project Manager (Transformation, Change and Project Management)

I am an experienced Professional, always on the cutting edge of Customer, IT and Innovation. I am part of NTT DATA Business Solutions’ exclusive international DELTA network. “DELTA’S” are nominated and seen as gatekeepers of NTT DATA Business Solutions’ cultural values. I inspire and guide customers in projects, change management and transformation processes. People i work with say i am empathetic and result driven. These qualities are supportive in delivering results in teams i am part of. After my graduation in marketing, I held several different positions in marketing, commerce and sales; always on the edge of end-user communication and IT. In 2008, I joined NTT DATA Business Solutions BV in the Netherlands and held several positions. From January 2020, I am focused on Transformation and Change Management.

itelligence is now NTT DATA Business Solutions
We will be even stronger for our clients, partners and employees.
Check out our new website
Contact Us

Have questions? Please contact us.