NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | June 18, 2020

Een complexe warehouseplanning versimpelen binnen AGF

De aardappelen-, groente- en fruit-sector kent complexe processen. De aard van het bedrijf waar we recent een SAP S/4HANA-implementatie realiseerden, maakte ons project behoorlijk uitdagend. Niet alleen werkte deze organisatie bij elk verschillend bedrijfsproces met een ander ERP-pakket. Het bedrijf kent ook twee afzetkanalen: foodservice en retail.

Planning per uur

De twee afzetkanalen maakten onze taak een stuk gecompliceerder. Daarnaast is de doorlooptijd van de voorraad enorm snel. In deze vers-industrie kan er om 2 uur ’s middags een verkooporder binnen komen die om 9 uur ’s avonds uitgeleverd moet worden. Dat betekent dat je te allen tijde een actueel inzicht in je voorraad wil hebben en dat je ook direct die voorraad kunt reserveren, laten picken en klaarzetten. Kortom: in een paar minuten kan je voorraad er compleet anders uitzien. Om dat te ondervangen, implementeerden we een template met een functionaliteit die planning per uur mogelijk maakt. Belangrijk, want als een order om 9 uur ’s avonds de deur uit moet, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je voorraad pas een uur later binnenkomt.

Optimaliseren emballagestromen

Een ander issue dat in het nieuwe systeem ondervangen moest worden? Emballage. Orders worden in kratten uitgestuurd. Hoewel het bedrijf die kratten zo goed mogelijk probeerde te volgen, lukte dat niet altijd. Om de emballage beter te kunnen traceren, zochten we een manier om elk type krat te kunnen registreren. Het systeem moest daarnaast ook bij kunnen houden hoeveel kratten je per een bepaalde hoeveelheid product nodig hebt. En hoeveel kratten er vervolgens op een pallet passen. Door die verpakkingsinstructies in te voeren in het nieuwe SAP Extended Warehouse Management worden al die variabelen nu nauwgezet geregistreerd. Bij een inkomende order krijgt een orderpicker een voorstel qua aantal kratten en producten op zijn scanner dat hij moet goedkeuren. De digitale pakbon die daarbij hoort, maakt het ook mogelijk om de uitgaande stroom emballage te beheren en traceren. We weten zo precies wat het saldo van emballage is bij de ketenpartners van het bedrijf.

Geavanceerd WMS-systeem voor een complex hoogvolume-magazijn

De verschillende afzetkanalen zorgen bij deze AGF-specialist voor een enorme hoeveelheid stromen die tegelijk plaatsvinden. Dat betekent ook: een groot aantal picklijnen, warme en koude pickzones en veel verkeer in het magazijn. Het nieuwe systeem houdt rekening met looproutes en geeft advies voor pickstrategieën. Onder meer daardoor kan het bedrijf personeel effectiever inplannen. Een leidinggevende weet vooraf of hij moet opschalen qua personeel en op welke momenten van de dag een piek komt te liggen. Door gebruik te maken van slimme looproutes kost het orderpicken minder tijd.

Futureproof in AGF

Kortom: voor deze klant speelden enkele belangrijke branchespecifieke uitdagingen die we wisten te ondervangen in een enkel geïntegreerd systeem. We implementeerden SAP S/4HANA met de geïntegreerde oplossingen EWM (extended warehouse management) en transport management. Daardoor heeft het bedrijf nu een Single Source of Truth in alle bedrijfsprocessen, real time inzicht in de voorraad en een minder foutgevoelige administratie door automatisering. Bovendien staat er nu een basis die het ook op andere locaties kan gebruiken. Sterker nog: bij het ene distributiecentrum beviel de oplossing zo goed, dat het systeem ook op een andere locatie wordt ingezet.

Benieuwd hoe we jouw complexe warehouseplanning naar een hoger niveau kunnen tillen? Onze experts gaan jouw uitdaging graag aan!

Lees meer cases in dit verzamelblog