NTT DATA Business Solutions
Randy Timmers | September 15, 2021

IIoT in industrie- en warehousetoepassingen

Product lifecycle management on point en alles uit je predictive analytics halen? Slimme machinemakers richten zich op IIoT.

Industrial Internet of Things zorgt ervoor dat industrieprofessionals en machinemakers hun reactiesnelheid vergroten en hun maakprocessen optimaliseren, waardoor de output verbetert. Zo simpel is het. En waar eerst nog met een schuin oog gekeken werd naar de manier waarop de data vanuit alle ‘things’ naar de cloud moest worden getransporteerd, wordt er nu dankzij onder andere mogelijkheden voor 5G-bandbreedte en nieuwe blockchainoplossingen steeds vaker ingespeeld op slimme toepassingen om een compleet en cloud-based overzicht te creëren. Terecht, weten wij. Product lifecycle management on point en alles uit je predictive analytics halen? Slimme machinemakers richten zich op IIoT.

Je processen vereenvoudigen en je foutmarges verkleinen: Internet of Things biedt een perfecte blauwdruk voor automatisering en optimalisatie. En daar liggen voor de maakindustrie, van warehousing tot productie, veel kansen en een groot aantal toepassingsmogelijkheden. Dat dat verder gaat dan het buzzwoord alleen, bewijzen de meest recente ontwikkelingen op het gebied van cloud en automatisering. Nu RFID en andere sensortechnologieën steeds uitgebreider en concreter ontwikkeld worden, loop je als industrieprofessional achter als je niet inzet op IIoT- of cloud-based oplossingen.

Efficiëntere productieprocessen: snelle time to market met optimaal PLM

Met end-to-end inzicht in je bestaande processen anticipeer je op knelpunten in je chain en zorg je voor een snellere time to market voor nieuwe producten én voor producten die aan verbetering toe zijn. Met RFID als IIoT-toepassing ga je inzetten op een constante traceerbaarheid in je keten. Je sensorinformatie is continue bezig om de productielijn te optimaliseren. Zo verbeter je je PLM: menselijke fouten worden gereduceerd, de administratietijd wordt verkort en er is altijd direct inzicht in waar de eventuele kink in de kabel zich bevindt. Zo kun je snel met nieuwe inzichten aan de slag om je productieprocessen efficiënter in te richten. Hoe dat precies werkt? Met digital twins en een slim achterliggend ERP-systeem!

Sensors en RFID-toepassingen: digital-twin-technologie als next step

Met RFID kun je je inzicht in je productieprocessen vergroten door op basis van je data vereiste acties te linken aan gebeurtenissen. En ja, je kunt zo goed als elke factor mee laten spelen. Geluid, luchtvochtigheid, gewicht: elke verandering in je productieproces wordt gemonitord. In een RFID-toepassing kun je je producten en materialen aan een chip koppelen, die vervolgens een digital twin krijgt in je ERP-platform. Vanaf het moment dat die connectie gemaakt is op de routing sheet, is elke beweging die de RFID-chip maakt te tracken. Op de vloer staan gateways die zorgen dat de RFID-codes gescand worden. De informatie die op dat moment in de code geregistreerd staat, wordt dan automatisch ingevoerd, zodat elke stap in het productieproces inzichtelijk gemaakt wordt.

Hoeveel tijd is er nodig voor assemblage? Welke artikelen en onderdelen missen nog? Met RFID als IIoT-based oplossing maak je het productieproces compleet inzichtelijk.

Het grote voordeel van een RFID-code ten opzichte van bijvoorbeeld een barcode? Een barcode moet zichtbaar zijn om gescand te worden en je kunt er niet meer dan één tegelijk scannen. RFID-chips scan je op een afstand van een aantal meter zonder problemen. Met radiogolven wordt de informatie van de tag in het achterliggende systeem opgeslagen en verwerkt, zónder dat daar een persoon aan te pas hoeft te komen. Zo laat je smart manufacturing voor je werken en zet je IIoT op een slimme manier in.

Minder menselijke fouten, minder onnodige downtime: IIoT in de praktijk

Hoe kunnen we dit nu in de praktijk toepassen? Denk bijvoorbeeld eens aan een weegschaalmechanisme, waarbij in het productieproces gekeken wordt naar microtoepassingen zoals een machine die schroeven plaatst in productonderdelen. Als de container waarin de schroeven bewaard worden onder een bepaald gewicht komt, worden ze automatisch aangevuld. Met smart-scales-toepassingen als deze kunnen industrieprofessionals zich volledig  richten op geautomatiseerde reordering en vermijden ze onnodige downtime.

Met toepassingen als smart scales kunnen industrieprofessionals reodering automatiseren en daarmee efficiënter worden in hun processen. Zo kunnen de medewerkers in de fabrieken zich focussen op andere taken die meer prioriteit vereisen.

Dit werkt bijvoorbeeld ook op palletniveau in warehousing. Met gewichtssensors kun je ook hier processen koppelen aan geautomatiseerde inkooporders die naar de leverancier gestuurd worden als een voorraad opraakt of als het reorderpunt bereikt wordt. De resultaten? Een dashboard van het voorraadniveau in het warehouse, een geoptimaliseerd FIFO-systeem, gecontroleerde productiekosten en een algeheel optimaal warehousemanagement. Zo heb je de belangrijkste materialen en onderdelen voor in je productieprocessen altijd op voorraad. Daarnaast heb je nooit te veel op de plank liggen, waardoor je onnodige kosten bespaart.

Een slimmere IT-infrastructuur – óók op grote schaal en in complexe processen

Dat steeds meer organisaties en bedrijven inzetten op (I)IoT-toepassingen betekent dat de schaal waarop de data die verwerkt moet en kan worden exponentieel groeit. Daarnaast: hoe groter en complexer je processen, hoe ingewikkelder het kan worden om je IoT-landschap in te richten. Je zou daarin latency-problemen verwachten en dat is niet per se een ongegronde zorg. Het risico op vertragingen, backlogs en zelfs veiligheidsvraagstukken moet niet worden onderschat. Maar, hierop wordt geanticipeerd: met edge-computing-combinaties en fog nodes als toepassing daarvan kun je deze problemen ondervangen. De data die in je processen tot stand komt, wordt gedecentraliseerd en direct bij de bron verwerkt, waardoor de druk bij het datacenter weggenomen wordt. Je verstuurt alleen de data die je nodig hebt voor analyses of om acties te bewerkstelligen. Zo wordt je IT-infrastructuur slimmer, sneller en nóg efficiënter.

Doorpakken met IIoT in je industrieprocessen: de voordelen op een rij

  • Je zorgt voor een closed feedback loop, waardoor je continue verbetercycli in gang kunt zetten op alle meetbare processen in productie en warehousing.
  • Met sensortechnologieën creëer je inzicht in je keten; RFID zorgt ervoor dat je materiaal- en machinebewegingen optimaal functioneren. Een hybride cloud-based IIoT-systeem zorgt dat je snel kunt anticiperen en downtime voorkomt.
  • Je processen worden slim geautomatiseerd waardoor er minder menselijke fouten voorkomen en de administratietijd wordt verkleind. Zo kunnen werknemers zich focussen op andere activiteiten
  • Zelfs op grote of complexe schaal kun je latency-problemen uitsluiten: IIoT biedt mogelijkheden en ruimte voor edge computing en gedecentraliseerde registratie.

Industrial Internet of Things beyond the buzzword: de toepassingen zijn praktisch, concreet en binnen handbereik – ook voor jouw productieprocessen. IIoT integreren in je warehouse- of maakproces? Klaar voor jouw smart factory? We helpen je graag vooruit. Neem contact op met één van onze industrie-experts of leer meer over onze IIoT-oplossingen.