NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | June 18, 2020

Een Flexibele Digitale Standaard van AGF tot Kaas

De trends in de food- en agro-industrie? Traceerbaarheid, duurzaamheid en een connected supply chain staan bovenaan het lijstje. In de praktijk komen we echter veel meer uitdagingen tegen waar bedrijven in de food- & agriculture-industrie een antwoord voor zoeken. Ze worstelen bijvoorbeeld met een versnipperd ERP-landschap en willen graag beter inzicht in hun bedrijfsprocessen. Of, ze zoeken naar een oplossing voor problemen die enorm specifiek zijn voor hun branche. Dat varieert van meer grip op emballage die heel Nederland doorkruist tot het nauwkeurig in kaart brengen van het gewicht van kaas door een hele keten.

Het klinkt tegenstrijdig, maar met een standaard SAP-oplossing als basis, aangevuld met branchespecifieke kennis op het gebied van processen en software, kan elk voedselbedrijf zijn supply chain tot in de puntjes optimaliseren. Zo bereik je van inkoop tot logistiek een connected supply chain.

Van gefragmenteerd naar geïntegreerd

Wanneer we uitgenodigd worden bij een food- of agro-bedrijf proberen we tijdens een gesprek te peilen waar een organisatie écht behoefte aan heeft. Ketenintegratie komt regelmatig terug als de grootste wens. Bij veel projecten treffen we namelijk een gefragmenteerd applicatielandschap aan en vormen we die om tot een geïntegreerde oplossing waarin alle schakels in de supply chain verbonden zijn. We zetten een systeem neer met een Single Source of Truth en in elke schakel van de keten wordt met dezelfde absolute waardes gewerkt. Dat geeft enorm veel inzicht en grip op bedrijfsprocessen. Ook vereisten als traceability zijn in zo’n systeem gewaarborgd.

Met een sterke basis loop je voorop

In die sterke geïntegreerde basis zit het geheim om voorop te kunnen lopen ten opzichte van je concurrentie. Je werkt sneller, nauwkeuriger en kan beter voldoen aan eisen van zowel je afnemers als consumenten. En, die verwachtingen groeien met de dag. De marges zijn ultradun en er moet tot op de gram gedetailleerd geregistreerd worden. Door manuele handelingen en administratieve taken zo veel mogelijk te automatiseren, worden processen minder foutgevoelig en hoef je informatie ook maar één keer vast te leggen. Ook kun je zo data op één plek houden en het systeem daarvan laten leren of voorspellingen laten doen.

Om te laten zien hoe flexibel zo’n standaard SAP-oplossing voor food is, zetten we drie uiteenlopende cases voor je op een rij.

Case 1: Van stuks naar kilo’s in de kaasbranche

Dat een standaard als SAP S/4HANA heel veelzijdig kan zijn en juist kan voldoen aan branchespecifieke wensen, bewijst de oplossing die we met Vergeer Holland realiseerden. Werken met kaas maakt het vastleggen van het productieproces en het logistieke proces bijzonder ingewikkeld. En om dat te stroomlijnen heb je niet alleen kennis nodig van software, maar moet je ook een deep dive in de branche zelf nemen.

Vergeer werkt met natuurkaas. Het bedrijf koopt de bekende ronde kazen in, laat deze rijpen en vervolgens gaat het gesneden en verpakt de deur uit naar verkopers in heel Europa. Tijdens het productieproces droogt kaas in. Hoe ouder, hoe lichter qua gewicht en: hoe duurder. Het indrogen – en daarmee de leeftijd en het gewicht van de stuks kazen – heeft dus invloed op de financiële waardering, maar ook op de logistiek en andere bedrijfsprocessen. We kozen daarom voor een rijpingsoplossing op basis van catch weight management in SAP S/4HANA en oplossingen voor planning, logistiek, product lifecycle management, transportmanagement en rapportages.

Vergeer heeft dankzij onze oplossing nu grip op het complexe spel van stuks, gewicht en leeftijd van kazen. Maar, het bedrijf heeft ook controle over het rijpingsproces en grondstofrendement en kan snel inspelen op vraag vanuit de markt. S/4HANA vormt zo een stevig fundament voor groei en ook voor verdere optimalisatie.

Lees de case: Een Efficiënte Indroogoplossing voor de Kaasbranche

Case 2: Slimme oplossing voor de complexiteit van de AGF-sector

De aardappelen-, groente- en fruit-sector kent complexe processen. De aard van het bedrijf waar we recent een SAP S/4HANA-implementatie realiseerden, maakte van ons project een behoorlijke uitdaging. Niet alleen werkte deze organisatie bij elk verschillend bedrijfsproces met een ander ERP-pakket. Het bedrijf kent ook twee afzetkanalen: foodservice en retail.

De twee afzetkanalen en de snelle doorlooptijd van de voorraden maakten onze taak een stuk gecompliceerder. Een ander issue dat in het nieuwe systeem ondervangen moest worden, was het accuraat bijhouden van emballage. Door de grote hoeveelheid aan verschillende verpakkingsinstructies in te voeren in SAP Extended Warehouse Management worden al die variabelen nu nauwgezet geregistreerd. De oplossing houdt ook rekening met de looproutes en geeft advies voor de meest optimale pickstrategie in het complexe hoogvolume magazijn.

Kortom: voor deze klant speelden enkele belangrijke branchespecifieke uitdagingen die we wisten te ondervangen in een enkel geïntegreerd systeem. We implementeerden SAP S/4HANA met de oplossingen EWM (extended warehouse management) en transport management. Daardoor heeft het bedrijf nu een Single Source of Truth in alle bedrijfsprocessen, real time inzicht in de voorraad en een minder foutgevoelige administratie door automatisering. Bovendien staat er nu een basis die het ook op andere locaties kan gebruiken. Sterker nog: bij het ene distributiecentrum beviel de oplossing zo goed, dat het systeem ook op een andere locatie wordt ingezet.

Lees de case: Een complexe warehouseplanning versimpelen binnen AGF

Case 3: Een centraal financieel punt voor een diervoedercoöperatie

Bedrijven in de diervoedersector zijn complex. Waarom? Ze zijn van oudsher ontstaan uit zogeheten coöperaties. En, dat zijn ze nu vaak nog steeds. Ze bedienen dus een groep leden en dat heeft in het verleden geleid tot de aankoop van diverse bedrijven – naast het maken van diervoeder – om leden een goed rendement te kunnen bieden. Dat betekent ook dat ze digitaal vaak een versnipperd landschap kennen met verschillende entiteiten. En, dat maakt de financiële administratie – met name centrale rapportage – een lastige klus.

Voor een grote speler op het gebied van diervoeders stroomlijnden we die complexe financiële processen. Het bedrijf heeft liefst 18 bedrijven onder zich hangen als entiteiten. De coöperatie omvatte onder meer een verzekeringsgroep en bouwmarkten. Bijna iedere entiteit kende haar eigen oplossing voor financiële verslaglegging. We kozen voor het implementeren van een financiële backbone van SAP die alle losse entiteiten koppelt en als centraal punt fungeert voor de complete administratie. Daardoor is de foutgevoeligheid en de hoeveelheid dubbele werkzaamheden drastisch afgenomen en dat zien we graag!

Lees de case: Controle over complexe financiële stromen in Feed

Ketenintegratie als must-do voor elke branche binnen Food en Agro

Grip op je hele keten. Van inkoop tot logistiek en van finance tot voorraadbeheer. Om te voldoen aan de groeiende eisen van afnemers en consumenten is het belangrijk om snel en actueel inzicht te hebben in je bedrijfsprocessen, zodat je ook direct kunt inspelen op veranderingen in de markt. Door in je hele keten met dezelfde absolute data te werken en door al je processen met elkaar te verbinden, ben je de concurrentie voor. Ketenintegratie is dus key.

Ongeacht in welke branche je in de foodsector opereert: bovenstaande cases laten zien dat je met een flexibele standaardoplossing precies kunt bereiken wat je voor ogen hebt. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, zijn experts die niet alleen intensieve ervaring hebben in software-implementaties, maar die ook jouw branche op hun duimpje kennen. Zo kom je tot de beste oplossingen om jouw specifieke keten te optimaliseren en om jouw organisatie dat extra zetje te geven waardoor je niet alleen toekomstbestendig wordt, maar ook jouw positie in de markt kunt handhaven en verbeteren.

Benieuwd hoe we jouw bedrijf in de food of agro naar een hoger niveau kunnen tillen? Onze experts gaan jouw uitdaging graag aan!