NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | September 16, 2020

(I)RPA zet robots aan het werk zodat mensen het verschil kunnen maken

Elke dag weer handmatig tientallen orders ‘in het systeem kloppen’, of enorme hoeveelheden data onderbrengen in een gestandaardiseerd pdf’je: zelfs de meest geavanceerde software vergt toch nog het nodige repetitieve (en dus meestal saaie) mensenwerk. Want ‘de kaboutertjes doen het niet’, zo luidt een bekende Nederlandse uitspraak. Maar wat nou als ‘de robotjes’ het wel voor je kunnen doen? Precies dat is de essentie van Robotic Process Automation, oftewel RPA en de nóg slimmere variant i(ntelligent)RPA. Deze automatiseringstechnologie is anno nu misschien wel belangrijker dan ooit voor bedrijven.

Robots zijn namelijk nooit ziek, hebben geen slaap nodig en werken altijd even scherp, geconcentreerd en foutloos, ongeacht welke pandemieën of andere externe factoren er meespelen. Ze garanderen een standaard waar mensen onmogelijk aan kunnen voldoen, want zelfs de meest knappe koppen en gouden handjes hebben weleens een offday. Bovendien is het zonde om juist zulke menselijke kwaliteiten in te zetten voor softwarematig ‘lopendebandwerk’, terwijl die knappe koppen en gouden handjes veel waardevoller – en vaak ook leuker – werk kunnen doen. Daarom zijn we als NTT DATA Business Solutions overtuigd van de mogelijkheden én het momentum van RPA en iRPA.

Nabootsen en perfectioneren hoe mensen met software werken

In principe kan een bedrijf alle repetitieve (rule based) opdrachten overlaten aan RPA. Simpel gezegd bouw je met deze technologie een robotje dat de manier waarop mensen met software werken, nabootst en perfectioneert. Eigenlijk dus een robotje dat de gouden handjes overneemt. Met iRPA voeg je daar, dankzij de combinatie met machine learning en AI, ook nog de knappe koppen aan toe, aangezien die robotjes het menselijk brein simuleren. Oftewel: RPA maakt het mogelijk om standaard werk volledig te automatiseren en iRPA doet hetzelfde voor de analyse van al die ingevoerde informatie. Zo zet je de robotjes aan het werk, zodat de mensen binnen je bedrijf het verschil kunnen maken.

Een goed voorbeeld is te vinden in de farma-industrie, waar aspecten als transparantie en traceerbaarheid cruciaal zijn. Zogeheten batch-inspecteurs moeten inloggen op wel acht verschillende systemen om medicijngegevens over onder andere grondstoffen en temperaturen op te halen en die vervolgens weer in één overzichtelijk document onderbrengen, zodat daaruit geconcludeerd kan worden of medicijnen verder uitgerold of juist teruggetrokken moeten worden. Dat hele proces kan geautomatiseerd worden: RPA voor het ophalen en onderbrengen van de gegevens, iRPA voor het trekken van de conclusies. En die batch-inspecteurs zijn dan volledig beschikbaar voor andere taken  waar ze meer waarde kunnen toevoegen.

Groot extra voordeel is dat beide technologieën naadloos aansluiten op elk softwaresysteem waar een bedrijf mee werkt. Dat maakt het nog laagdrempeliger om de overstap te maken. Net als het feit dat aanbieders van RPA en iRPA grote verdiepingsslagen hebben gemaakt, waarmee de technologieën nog aantrekkelijker en intelligenter zijn geworden. Ook NTT DATA Business Solutions staat niet stil binnen het RPA domein, op dit moment draait er al een groot aantal bots bij onze klanten, blijven we nadenken over nieuwe toepassingen en combineren we RPA met technologieën als AI (iRPA) en chatbots. Daarnaast ligt onze focus vooral op het opleiden van onze klanten om ze zelf in de gelegenheid te stellen om RPA-bots uit te rollen. Zodoende kunnen ze zelf het laaghangende fruit plukken, en door middel van co-innovatie met NTT DATA Business Solutions tot meer toegewijde oplossingen komen.

Pragmatische kennisverdieping met een competitieve twist

Omdat we als NTT DATA Business Solutions zoveel mogelijk willen weten en leren over de mogelijkheden van RPA en IRPA, gaan we met een team young professionals vanaf aanstaande vrijdag de strijd aan met andere consultancy-partijen tijdens de SAP iRPA hackathon. Vijf dagen lang houden we ons bezig met het bedenken, uitvoeren en presenteren van innovatieve, unieke oplossingen voor software issues met behulp van RPA en iRPA. Een ontzettend leuke manier om hiermee verder te komen: pragmatische kennisverdieping met een competitieve twist. Misschien levert het wel een baanbrekend nieuw idee op, maar in ieder geval extra kennis en inspiratie. Vervolgens kunnen we dit dan weer inzetten voor onze klanten, waardoor we er uiteindelijk allemaal met de winst vandoor gaan.

 

Take me to the (I)RPA hackathon page!