Zo blijf je relevant, nu en in de toekomst

Een onderscheidend businessmodel ontwikkelen voor de toekomst of op korte termijn hogere marges behalen. Waarom zou je kiezen? Het kan namelijk allebei, tegelijkertijd. Ontdek hoe.

image

Value Map voor groothandelaren

Wil je innoveren in de groothandelsbranche, dan moet je volgens velen aan de slag met robots, drones en blockchains. Bij NTT DATA Business Solutions zien we dat anders. Want in de basis gaat het nog altijd om het tevredenstellen van (de klanten van) jouw klanten. Hoe bouw je duurzame samenwerkingen met leveranciers en klanten, gericht op volledige ketenintegratie, goede marges en succesvolle nieuwe businessmodellen? En hoe zorg je dat jouw initiatieven voor innovatie binnen de hele keten goed worden ontvangen?

Bij NTT DATA Business Solutions hebben hiervoor vijf concrete stappen opgesteld, op basis van onze jarenlange ervaring in de branche: de Value Map voor groothandelaren. 

5 Trends in de Groothandelsbranche

NTT DATA Business Solutions is al jaren actief in de groothandelsbranche. Daardoor weten we, net als jullie, precies wat er nu speelt, maar ook wat de uitdagingen zijn voor de toekomst. We denken mee over trends als:

 

#1 Operationele efficiëntie

Voor de meeste groothandelsbedrijven is operationele efficiëntie nog steeds een van de belangrijkste doelstellingen. Velen denken dat ze alleen voordeel kunnen halen uit nieuwe technologie als ze eerst hun bestaande activiteiten op orde krijgen. Maar innovatieve groothandelsbedrijven zien dat anders; zij gebruiken nieuwe technologie juist om inefficiënte en vertragende factoren uit hun processen te elimineren. Daardoor wordt operationele efficiëntie veel meer dan een startpunt voor innovatie; het is een continu proces van bijschaven en groeien.

De meeste directieleden van groothandelsbedrijven zijn van plan de komende tijd te investeren in analytische gebieden, waarbij de nadruk ligt op efficiëntie en cost-to-serve.

#2 Analytics en effectiviteit

Groothandelsbedrijven veranderen de manier waarop zij met klanten omgaan. Jarenlang ging de meeste aandacht naar grote accounts of naar klanten die het hardste riepen. Het ontbrak daarbij aan inzicht in het rendement van die tijdsinvestering. Leveren die grootste accounts wel het meeste op? Is het zinvol om klanten te behouden die veel aandacht opslokken? Welke focusgebieden van klantenservice leveren de beste ROI op? Het zijn vragen die moeilijk zijn te beantwoorden als de data die je daarvoor nodig hebt, zit opgesloten in oude systemen en losse spreadsheets.

Sinds de opkomst van geavanceerde tools voor analytics krijgen groothandelsbedrijven steeds meer inzicht in de inspanningen en resultaten van hun klantcontacten.

#3 Slimme producten en diensten

Doordat de machtsverhoudingen veranderen en producerende bedrijven hun producten vaker direct aan retailers of eindklanten verkopen, is het belangrijk dat groothandelsbedrijven op zoek gaan naar hun nieuwe meerwaarde. Gelukkig maakt Internet of Things-technologie het mogelijk via sensoren informatie te verzamelen over het gebruik, de populariteit en toelevering van producten.

De slimme producten en diensten die hierdoor ontstaan, maken écht het verschil in de klantrelatie.

#4 De ultieme klantbeleving en nieuwe businessmodellen

Het wordt steeds moeilijker voor groothandelsbedrijven om zich te onderscheiden op product- en prijsniveau. Tegenwoordig gaat het om snelheid,betrouwbaarheid, beleving, gemak en ontzorging. Groothandelsbedrijven moeten processen daarom meer om klanten heen bouwen in plaats van dat klanten zich moeten schikken naar de interne gang van zaken.

Nieuwe businessmodellen doen hun intrede, waarbij de focus ligt op de behoefte die mensen met producten willen bevredigen (bijvoorbeeld van A naar B komen) in plaats van op de producten zelf (bijvoorbeeld een fiets). Met SAP Cloud ERP – en de bijbehorende tools voor forecasting en demand planning – herkent en analyseert u de impact van veranderende productvoorkeuren en klantwensen.

#5 Datahub

Organisaties in de maakindustrie leveren steeds vaker direct aan de klant, en slaan daarmee groothandelsbedrijven over. Gelukkig hebben groothandelsbedrijven een unieke plek in de keten die geen enkel productiebedrijf kan vervangen; ze zijn de verbindende schakel tussen leverancier/product en afnemers. Bij hen komen alle partijen samen, waardoor ze zowel waardevolle data hebben van retailers als van producenten.

En in dit digitale tijdperk geldt: data is kennis, en kennis is macht. Kortom, in de toekomst ontwikkelen groothandelsbedrijven zich tot datahub.

Discovery Value Mapping Sessie

Bij NTT DATA Business Solutions hebben we een Value Map ontwikkeld voor de groothandelsbranche. Die map helpt je om een stap verder te denken dan anderen – om te denken aan de klanten van je klanten, in plaats van enkel aan je eigen klanten. Dat is de enige manier om je positie in de waardeketen zeker te stellen, en écht samen te werken met je leveranciers en je afzetkanaal.

Daarom komen we graag bij je langs om jullie eigen Value Map op te stellen. Waar bevindt jullie bedrijf zich in de transformatie? Welke stappen moet je nog doorlopen om een datahub te worden? En hoe kun je je onmisbaar maken in de keten? Leg een stevig fundament voor groei, en maak vandaag nog een afspraak voor deze gratis discovery session.

Sessie aanvragen

Videoserie: Hoe blijf je als groothandel relevant?

Expert Paper
De evolutie van de groothandel

Het gaat relatief goed met de groothandelsbranche: de kwartaalmonitor van het Centraal Bureau voor Statistiek laat al enkele kwartalen een stijging zien in omzet en in ondernemersvertrouwen. Dat betekent alleen niet dat het allemaal vanzelf gaat. De veranderende marktdynamiek, nieuwe spelers, snelle technologische vooruitgang en een veeleisende klant creëren een compleet nieuw speelveld waarbinnen groothandelsbedrijven moeten acteren. Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? Hoe vergroten zij de marge en blijven ze op een unieke manier waarde toevoegen voor klanten? Lees er meer over in dit expert paper.

Download nu
Infographic
Top 5 trends groothandelsbranche

De veranderende marktdynamiek, nieuwe spelers, snelle technologische vooruitgang en veeleisende klant zetten een compleet nieuw speelveld neer waarbinnen groothandelsbedrijven moeten acteren. Hoe kunnen zij hier het beste mee omgaan? Hoe vergroten zij de marge en blijven ze op een unieke manier waarde toevoegen voor klanten? De onderstaande trends geven inzicht in het nieuwe speelveld en in de mogelijkheden die het biedt. Doe er je voordeel mee.

Download nu

Neem vandaag nog contact met ons op

Ben je op zoek naar antwoorden of wil je meer informatie ontvangen over de Wholesale Distribution sector? Neem contact met ons op – wij helpen je graag.

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.