NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | August 16, 2024 | 4 min.

Industry TALKS – In 3 stappen je transport optimaliseren: óók als je transport uitbesteedt

Met de standaard module SAP Transportation Management verlaag je transportkosten en optimaliseer je transport. Oók als je transport uitbesteedt. Al met kleine acties boek je resultaat. Dat kan in drie stappen. Dit blog vertelt je welke dat zijn.

Transport-optimaliseren-met-sap

Besteed jij net als veel manufacturers transport uit? Dan denk je misschien dat transportoptimalisatie niet voor jou is. Jouw leverancier gaat hierover, toch? Ook als je niet zelf over vrachtwagens beschikt, heeft het zin om eens kritisch naar je transport te kijken. In dit blog lees je hoe je dat aanpakt.

Henk Evers

Brandstofprijzen gaan op en neer. Loonkosten worden hoger. En de supplychain heeft vaak last van ontregelingen. Zo zorgde het schip Ever Given dat in 2021 vastzat in het Suezkanaal bijvoorbeeld voor lange levertijden. Al deze ontwikkelingen zorgen dat transport duurder wordt. En dat jouw marges slinken.

Daarom is inzicht belangrijk. Hoeveel procent van je verkoopprijs bestaat uit transportkosten? Dat inzicht is niet altijd eenvoudig te realiseren. Transportkosten komen vaak op één hoop binnen en zijn niet te herleiden naar specifieke orders. Daardoor is het lastig te zeggen wat daadwerkelijk je marge is.

Industry TALKS: slimmere productie begint hier

Kwetsbare supply chains, grondstofkosten die de pan uit rijzen, tekort aan personeel, verduurzaming en veeleisende klanten die B2C-ervaringen verwachten van B2B-manufacturers. Uitdagingen genoeg voor de maakindustrie. Oplossingen ook. En die reiken we je graag aan. Van finance tot transport, van productie tot projectmanagement en van quality tot MES-integratie: onze experts in manufacturing laten je zien hoe je slimmer en efficiënter werkt.

Let's talk industry, bekijk al onze inzichten!

Stap 1 – Inzicht krijgen

Het creëren van inzicht is daarom de eerste stap die je zet als je jouw transport wil optimaliseren. Hierin is integratie je grootste vriend. Heb je SAP en nog nooit de module Transportation Management (TM) bekeken, dan is dit het moment. Je hebt deze module standaard in je pakket. En SAP heeft goed over de integratie van deze module in het supplychainproces nagedacht. Daardoor kun je direct aan de slag met automatiseringen die jou inzicht geven in je transportkosten. Ook een los softwaresysteem specifiek voor transport biedt opties voor transportoptimalisatie, maar integreert vaak minder goed met SAP en vraagt daardoor meer inspanning.

Ga je aan de slag met TM, dan trapt SAP dankzij de integratie een proces af zodra een inkoop- of verkooporder beschikbaar is. Vanuit de order ontstaat de behoefte aan transport. Een artikel moet op een bepaalde plek op een bepaalde tijd worden geleverd: een freight order. Die informatie wordt gedeeld met de TM-module, waarna de opdracht bij je transportleverancier terechtkomt. Dat kan zowel automatisch als handmatig.

Op dit moment in het proces kun je al de verwachte kosten berekenen op basis van je masterdata en bijvoorbeeld het aantal kilometers en pallets. Vervolgens krijg je in TM teruggekoppeld hoe het transport is verlopen: is alles op tijd afgeleverd? Per transport zie je terug wat de kosten waren. Deze kan je vervolgens herleiden naar de specifieke orders. Je hebt nu dus inzicht in je transportkosten en kan hiernaar handelen. Je weet welke ruimte er is om je prijs te verhogen of juist te verlagen.

Stap 2 – Ladingen en routes plannen

Waarschijnlijk dacht je bij transportoptimalisatie als eerste aan routeplanning. Aan vrachtwagens en containers zo vol mogelijk laden. Op deze manier je transport optimaliseren is goed mogelijk in TM. Ook als je transport uitbesteedt. SAP biedt je namelijk opties waarmee jij een efficiënte route uit kan zetten en ladingen zo optimaal mogelijk inricht. Zo kun je jouw kosten ook via deze aanpak drukken.

Zet bijvoorbeeld de load optimizer in. Hiermee zorg je dat containers en vrachtwagens zo vol mogelijk zitten. Je kan zelfs een laadplan genereren voor vrachtwagens, waardoor de lading logisch volgens de route is ingedeeld en snellere bezorging mogelijk is.

Ook kun je transport integreren met je processen in de loods. Hierdoor zorg je dat goederen op exact het juiste moment en de juiste plek klaarstaan voor transport. Je maakt namelijk je transportplanning in TM en deelt die met de loods zodra de planning definitief is. Die planning werk je bij als zich wijzigingen voordoen. Daarvan krijgt de loods een seintje, zodat ook de medewerkers daar hun acties hierop aan kunnen passen.

Stap 3 – Extra B2B-service

Ook binnen het bedrijfsleven vragen klanten steeds vaker om een betere gebruikerservaring. Een ervaring die vergelijkbaar is met die van een consument. Zodra je jouw transport geoptimaliseerd hebt met de vorige twee stappen, kun je die ervaring gaan bieden. Denk bijvoorbeeld aan track-and-trace. In SAP kun je standaardberichten instellen (events) die jou op de hoogte houden van de locatie van bijvoorbeeld een container. De informatie over die locatie zie je dan terug in je freight bookings en kun je vervolgens delen met jouw klanten.

Start met kleine acties

Deze drie stappen voor transportoptimalisatie vormen samen een groeipad. Je kunt dus al met kleine acties starten met het verlagen van je transportkosten, waarna je steeds verder kunt gaan in je optimalisatie en dus het terugdringen van die kosten. Wil je daar hulp of advies bij? Dan helpen mijn collega’s en ik je graag verder.

 

null

Henk Evers
SAP Consultant