NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | March 23, 2023 | 4 min.

Robert Swan op Transformation NOW! 2023 voor duurzamere wereld

Tijdens Transformation NOW! 2023 – hét SAP-partnerevent van het jaar – houdt poolreiziger Robert Swan zijn indrukwekkende pleidooi voor een duurzame wereld.

image

Samen op de bres voor Antarctica en een duurzame wereld

Op 10 januari 2023 was het zover: Robert Swan voltooide zijn levenswerk. Na 35 jaar lukte het hem om ook het laatste deel van het vasteland van Antarctica te overbruggen. In totaal had hij meer dan 2.400 kilometer over het bevroren continent gelopen. Ter vergelijking: dat is net zo ver als de afstand van Den Bosch naar Istanbul. Maar dan over onherbergzaam, ijskoud gebied.

Het eerste deel van deze unieke tocht legde hij af in de jaren ‘80. Swan en zijn team maakten toen te voet de oversteek van Ross Ice Shelf, een ijsplateau aan de rand van Antarctica, naar de geografische Zuidpool. Dat is niet zomaar een tocht: in de barre vrieskou legden ze zo’n 1.400 kilometer af. Bij aankomst op de Zuidpool konden Swan en zijn team niet verder, maar hij was vastbesloten om de oversteek naar de andere kant van het vasteland op een ander moment af te maken.

Undaunted: South Pole 2023

Door fysieke problemen lukte het Swan in 2017 en 2020 niet om de ongeveer 1.000 kilometer van de Zuidpool naar het andere puntje van Antarctica te overbruggen. Maar hij gaf niet op en startte een project met de naam ‘Undaunted: South Pole 2023’. Zijn doel: de oversteek afmaken. Het lukte. Op 26 december 2022 startte hij het laatste deel van zijn tocht en op 10 januari 2023 kwam hij aan. Eindelijk was het gelukt.

Samen met zijn hoofdsponsor NTT DATA zette Swan uiteenlopende nieuwe technologieën in. Hij had in Antarctica bijvoorbeeld generatoren bij zich die werden aangedreven door hernieuwbare biobrandstoffen. Het succes van de tocht toont aan dat die nieuwe, geavanceerde technologieën werken, zelfs onder de meest extreme omstandigheden.

Het belang van Antarctica

Antarctica is een unieke plek op de wereld. Het is een bevroren woestijn met al eeuwenlang een geleidelijke toename van sneeuw en ijskristallen. In totaal is 98 procent van het continent, anderhalf keer zo groot als Europa, bedekt met een ijslaag van gemiddeld anderhalve kilometer dikte.

Deze ijsmassa bevat zestig tot zeventig procent van de totale hoeveelheid water op aarde. Als dit smelt, stijgt het zeeniveau wereldwijd met zo’n zestig meter. “Antarctica is het laatste stukje pure wildernis van onze planeet. Maar ook deze afgelegen plek kampt met de verwoestende effecten van klimaatverandering”, zegt Swan. Hij noemt het bevroren continent het ‘epicentrum van ons gevecht tegen klimaatverandering’.

2041 Foundation

Zijn eerste tocht naar de Zuidpool, in de jaren ’80, inspireerde Swan om de 2041 Foundation op te richten. De naam van deze stichting verwijst naar het jaartal waarin de ‘Antarctic Treaty’ herzien wordt. Dit internationale Verdrag van Antarctica zorgt ervoor dat het enige onbewoonde continent ter wereld beschermd en vreedzaam blijft.

Met zijn stichting wil Swan ervoor zorgen dat Antarctica ook na 2041 zijn unieke karakter behoudt. Hij wil de nieuwe generatie inspireren en motiveren om Antarctica te koesteren als uniek stukje ongerepte natuur. En laten zien welke gevolgen de opwarming van de aarde heeft. Dit doet de 2041 Foundation door bedrijven en gemeenschappen te betrekken bij klimaatwetenschap en innovaties op het gebied van duurzaamheid.

Robert Swan komt naar Transformation NOW! 2023!

Tijdens Transformation NOW! 2023 – hét SAP-partnerevent van het jaar waar duurzaamheid, innovatie en data centraal staan – vertelt hij zijn indrukwekkende verhaal. Wil je je laten inspireren?

Schrijf je in!
image

Robert Swan en NTT DATA

NTT DATA steunt Robert Swan en was sponsor van zijn ‘Undaunted: South Pole 2023’-expeditie. Dit past bij de visie van NTT DATA om een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst. Een app en podcastserie gaven informatie over de voortgang van de expeditie én tips om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame wereld.

Wat kan jij doen?

In 2041 wordt het lot van Antarctica bepaald. Met zijn expedities heeft Robert Swan aangetoond dat ieder individu iets unieks kan doen in het gevecht tegen klimaatverandering. Geen zorgen: je hoeft zelf niet Antarctica over te steken om een bijdrage te leveren. Integendeel. Ook thuis kan je het verschil maken. Hoe? De 2041 Foundation heeft talloze tips, lesstof en informatie beschikbaar gesteld. Van dagelijkse dingen tot informatieve spelletjes voor je kinderen. Laat je inspireren.

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.