Met een paar klikken de CO2-impact van een product berekenen? Elmer Kramer vertelt over de nieuwste technologie die dit voor je doet.
Sustainability als harde kpi: zo helpt IT
Sustainability als harde kpi? Een afkeurende accountantsverklaring omdat je je CO2-uitstoot niet inzichtelijk kan maken? Dat wordt de realiteit. Deels omdat de EU dat verplicht gaat stellen met de toekomstige CSRD-wetgeving. Maar ook omdat het maatschappelijke besef groeit dat onze voetafdruk op de wereld best een stuk kleiner zou mogen. Die CO2-impact transparant maken? Dat was voorheen best lastig. Maar tegenwoordig hoef je niet meer aan de gang met losse Excel-lijsten of ingewikkelde berekeningen. IT doet het voor je.
Welke tomaat stoot meer CO2 uit?
Verplaats je eens in je eindklant, degene die straks jouw producten koopt in de supermarkt. Je staat op de groente-afdeling met twee tomaten in je hand. Op de labels zie je waar ze vandaan komen – een kas uit het Westland en de volle Spaanse grond. Kweken in een kas vraagt veel energie, tomaten vanuit Spanje verschepen naar Nederland ook. Omdat je duurzamer wil eten, wil je graag weten welke keuze de kleinste CO2-voetafdruk heeft. Het zou daarom handig zijn als op de verpakking of sticker naast land van herkomst ook die info zou staan. Nu gebeurt dat nog zelden. Terwijl de consument hier wel steeds vaker behoefte aan heeft. Sterker nog: in 2020 besteedden Nederlandse consumenten in totaal 7% meer aan duurzaam voedsel dan in 2019. Supermarkten zagen zelfs een stijging van 21%.
Data over CO2-uitstoot zijn lastig boven water te halen. En, daarom lastig inzichtelijk te krijgen voor eindklanten in de supermarkt (en straks met de CSRD-regels: accountants). Maar ook voor medewerkers in een supply chain, zoals inkopers, is het niet makkelijk om inzicht te krijgen in de CO2-impact van een product of actie. Bijna elk MT heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan, maar het transparant maken daarvan is ingewikkeld. Daarom zie je gegevens over CO2 op producten in de winkels nog nauwelijks terug.
Bottlenecks in Food & Agri bij analyse CO2-voetafdruk
Een rondvraag bij onze eigen Food & Agri-klanten leert dat het analyseren van CO2-uitstoot bij het kweken, inkopen of produceren van een product nu vaak nog niet wordt gedaan. Het grootste struikelblok? De aanzienlijke time and effort die nodig is om te komen tot de juiste cijfers.
Vooralsnog kost het veel tijd om alle gegevens te verzamelen die je nodig hebt om tot een kloppende berekening te komen. De informatie bevindt zich voornamelijk in losse Excel-lijsten, e-mails en andere online en offline documentatie. Doordat alle benodigde data uit diverse bronnen moeten komen, kost het verschillende mensen in diverse lagen van een organisatie kostbare tijd. Tijd die ze ook nog eens aan core-processen moeten besteden.
Ook het verwerken en analyseren van de CO2-uitstoot van diverse producten is een bottleneck. Het gebeurt vaak handmatig en de kans op inconsistente data (en zelfs fouten) is daardoor groot. Daarnaast is er bijna geen validatie mogelijk, waardoor het lastig is om de juiste data te waarborgen.
Technologie volgt wetgeving op de voet
Maar, er is goed nieuws, want naast dat de wetgeving rondom sustainability doorlopend verandert, zitten software-ontwikkelaars ook niet stil. En dat zorgt ervoor dat duurzaamheidsambities niet langer enkel het terrein van de sustainability officer zijn. Producenten en leveranciers kunnen dankzij de laatste technologie de juiste gegevens eenvoudig importeren, berekenen, analyseren en terug de eigen organisatie insturen, zodat elke afdeling er baat bij heeft. Inkopers kun je voorzien van CO2-data zodat ze slimmer en meer vraaggericht kunnen inkopen. Bij productie of in het warehouse kunnen ze etiketten voorzien van de info waar consumenten behoefte aan hebben. En bij finance kunnen ze de gegevens toevoegen aan het verslag wat de accountant controleert.
Duurzaamheidsdata zitten vaak al in je ERP
De grote vraag? Hoe laat je – naast het toevoegen van logo’s van duurzame keurmerken en certificaten op verpakkingen – concreet zien wat de CO2-impact van je product is? Dat doe je met harde cijfers. En het antwoord op de vraag hoe je aan die cijfers komt, is simpel. En bovendien nog sneller en nauwkeuriger dan je denkt. Want wist je dat de basis voor deze data vaak al in je ERP-systeem zit? Met een relatief eenvoudige oplossing kun je deze cijfers aan je systeem onttrekken en langs een meetlat leggen voor analyse, om ze vervolgens in een rapport te gieten.
Samen met Edwin Berendsen heb ik SAP Sustainability Footprint Management getest in combinatie met het SAP S/4HANA ERP-systeem. Meetwaarden als emissiefactoren importeerden we vanuit de ecoinvent-database (maar er zijn meer standaarden die je kunt gebruiken als meetlat). Daarin kun je gegevens terugvinden over de milieu-impact van producten en processen wereldwijd. Je kunt ook – als je dit al hebt – een eigen excel-lijst met impact per product importeren.
De voordelen van SAP Sustainability Footprint Management.
Met een veelbelovende roadmap voor deze oplossing in het verschiet en interessante uitkomsten uit de eerste demo’s kunnen we alvast een lijst met voordelen delen. Want werk je met deze technologie dan krijg je:
- Accurate, gevalideerde data van hoge kwaliteit die in realtime op te vragen zijn
- Je hebt een gevalideerde basis voor je rapportages die bovendien auditable zijn
- Je bespaart tijd, geld en FTE’s door de automatische data-analyses en verkleint het risico op fouten
- De kans om actie te ondernemen op CO2-data en betere keuzes te maken zodat je je CSRD-doelen haalt. Zo sta je zelf aan het roer om je CO2-voetafdruk te finetunen
- Een oplossing die data kan analyseren – en in de toekomst what-if-scenario’s kan schetsen – en zo de mogelijkheid biedt tot insight to action
- Via logs en red flags kan de oplossing vervuilde masterdata herkennen
- Ingebouwde integratie met SAP S/4HANA en SAP ECC waarmee je je operatie kunt aansturen en verbeteren
- Je importeert eenvoudig emissiefactoren die van belang zijn om mee te nemen in de berekening in de oplossing
- Je kunt een maandelijkse berekening maken, maar ook per jaar of kwartaal. Je bouwt eenvoudig een CO2-historie op, zodat je eventueel ook kunt benchmarken
- De module is in relatief korte tijd te implementeren (ontdekten Edwin en ik zelf)
- In 2022 wordt SAP Sustainability Footprint Management uitgebreid met mogelijkheden om de voetafdruk van je bill of materials, transport en ook PLM-processen inzichtelijk te krijgen
Heb jij de juiste data in handen om te voldoen aan de CSRD?
We delen graag onze kennis met jou zodat je CSRD-ready wordt. Niet alleen om te zorgen dat die accountant je verslag goedkeurt. Maar ook om te zorgen dat je accurate data hebt om je bedrijfsvoering mee te verduurzamen. Want uiteindelijk is dát waar het om draait met de CSRD.
De 4 digitale ingrediënten van een winstgevende voedsel-supply chain
Wat je nodig hebt voor hogere kwaliteit, groenere productie, veiligheid en transparantie in voedselproductie zijn oplossingen die specifiek voor jouw branche zijn ontwikkeld. En die bovendien jouw proces van het verwerken van een batch van veld tot vork ondersteunen. Hier ontdek je de vier ingrediënten die je nodig hebt om voorop te blijven lopen in de Food & Agri-industrie:
Ook jouw klanten moeten straks rapporteren…
Dat het vanwege de aankomende CSRD-regelgeving pure noodzaak is om straks foutloos en auditable te kunnen rapporteren over je CO2-emissie, is reden genoeg om er werk van te maken. Maar naast een goedkeurende accountantsverklaring liggen er tal van kansen om met CO2-transparantie klanten en consumenten aan je te binden. Want ook zij vinden duurzaam zakendoen en winkelen belangrijk. En, let’s face it: ook jouw klanten moeten straks rapporteren over hun CO2-impact en de producten die zij inkopen bij jouw organisatie. Dus, voor welke tomaat ga jij?
Benieuwd hoe de oplossing eruitziet? Neem contact op voor een 1-op-1-demo!
Elmer Kramer
SAP SCM Consultant