In mijn vorige blog schreef ik over de eerste stap naar customer centricity in de groothandelsbranche: het vervangen van oude legacy systemen voor nieuwe – op best practices gebaseerde – cloudoplossingen. Maar wat doe je als je die moderne basis eenmaal hebt liggen? Hoe haal je daar maximaal voordeel uit om je bedrijfsprocessen te optimaliseren? Effectieve analyses zijn het antwoord. En laat dit blog daar nou net over gaan.
2 | De moderne glazen bol voor groothandelsbedrijven
In mijn vorige blog schreef ik over de eerste stap naar customer centricity in de groothandelsbranche: het vervangen van oude legacy systemen voor nieuwe – op best practices gebaseerde – cloudoplossingen. Maar wat doe je als je die moderne basis eenmaal hebt liggen? Hoe haal je daar maximaal voordeel uit om je bedrijfsprocessen te optimaliseren? Effectieve analyses zijn het antwoord. En laat dit blog daar nou net over gaan.
Meten is weten
Dat je moet meten om de juiste conclusies te trekken, is een gegeven. Ook in de sportwereld dringt dat besef steeds meer door. Zo gebruiken veel voetbalclubs tegenwoordig moderne tools om de gezondheid van spelers te monitoren. Of ze verzamelen tijdens een wedstrijd live data over de pass nauwkeurigheid, afgelegde afstanden en de gewenste posities op het veld. De technologie die hieraan ten grondslag ligt, is een combinatie van big data en Internet of Things (IoT).
Een ander voorbeeld is de paardensport, waar gemeten wordt hoe de combinatie van ruiter en paard het meeste rendement behaalt tijdens een eventingwedstrijd. Bekijk het YouTube-filmpje om dit in de praktijk te zien.
Kortom, het verzamelen en analyseren van data leidt tot inzichten die de prestaties verbeteren. Conditioneel en speltechnisch, maar vooral ook op teamniveau.
De informatie neemt toe
De link naar het bedrijfsleven is snel gelegd. Want ook groothandelsbedrijven sturen op informatie die afkomstig is vanuit verschillende bronnen. Het ERP-systeem mag dan misschien de hoofdleverancier zijn van die informatie, maar er wordt ook steeds vaker geput uit externe bronnen, zoals databases van klanten en partners. En dan is daar ook nog big data vanuit temperatuursensoren, positiebepalingssensoren en andere IoT-devices. Kortom, de informatie waar groothandelsbedrijven op sturen, neemt toe en is nagenoeg oneindig.
Moderne glazenbol
Hoe zet je al die informatie in om bedrijfsprocessen te optimaliseren? Daar zijn veel bedrijven het over eens: door terug te kijken en te leren van het verleden. Vragen als “Hoe heeft de marge zich de afgelopen tijd ontwikkeld?” of “Wat is de gemiddelde voorraadpositie in aantallen en waarde in de tijd?” zijn daarbij belangrijk.
Maar we weten natuurlijk allemaal dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. Want als we onze beslissingen altijd maar blijven baseren op het verleden kunnen we nooit vooruitstrevende stappen zetten naar nieuwe, innovatieve businessmodellen.
Gelukkig maakt machine learning het mogelijk om data intelligent te maken, waardoor je iets heel waardevols in handen krijgt: een moderne glazen bol. Er ontstaat dan een representatief en betrouwbaar beeld van de toekomst, waardoor je op voorhand kunt acteren op business scenario’s die nog niet eens plaats hebben gevonden.
Bovenstaande afbeelding is zo’n glazen bol en geeft een beeld van zowel de historische uitgaven als de verwachte uitgaven voor het restant van 2018. Deze informatie maakt het mogelijk om de toekomstige inkoopverwachting af te zetten tegen je liquiditeitspositie, waardoor je klanten uiteindelijk het juiste kunt leveren.
Waar laat je al die data?
Het antwoord op die vraag is simpel; in de cloud natuurlijk. Het is namelijk totaal onlogisch om de groeiende hoeveelheid interne en externe data op je eigen systemen te bewaren. Vanuit kostenperspectief, maar ook omdat het gewoonweg niets te maken heeft met de primaire taak van groothandelsbedrijven.
Daarom bieden IT-leveranciers zoals SAP naast moderne rapportage-tools ook de mogelijkheid om gegenereerde of aangekochte data op te slaan in hun datacenters. Zo hoef jij niet bezig te zijn met deze technische randvoorwaarden, maar heb je wél alles tot je beschikking om jouw data snel, efficiënt en bovenal realtime om te zetten naar waarde. Veel van onze klanten werken al op deze manier en hebben daarmee het ouderwetse idee losgelaten dat data binnen de muren van hun eigen organisatie hoort te staan.
Kijk ook door de moderne glazen bol
Tijdens ons webinar op donderdag 11 oktober geeft mijn collega Rob van Neck je een kijkje in de moderne glazen bol voor groothandelsbedrijven. Hoe leidt data vanuit SAP S/4HANA Cloud tot realtime informatie? En hoe kun jij daar effectief beslissingen op nemen? Meld je vandaag nog aan voor de antwoorden!