NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | April 13, 2023

Nedspice: data-analyse, traceability & duurzaamheid

Transparantie en direct inzicht in de data van alle productie-, verkoop- en warehouselocaties. En, de mogelijkheid om je supply chain volledig traceerbaar te maken. Voor Nedspice, de grootste producent en exporteur van gemalen zwarte en witte peper, was dat essentieel om duurzaam te kunnen groeien. De succesfactor achter die groei? Data-analyses. Iets waar Nedspice al goed in was, maar wat we met behulp van technologie nog sneller en slimmer hebben gemaakt. In dit blog lees je hoe.

traceability-duurzaamheid-data-analyse

Hoe Nedspice haar koppositie houdt met data-analyses

Transparantie en direct inzicht in de dagelijkse operatie van alle productie-, verkoop- en warehouselocaties. Met name in de grondstofpositie van onder meer de gemalen zwarte peper die het bedrijf inkoopt en verkoopt. Dat is wat Nedspice, een wereldwijde en duurzame producent van kruiden, specerijen en gedroogde groenten, wilde. En hard nodig heeft, want de markt voor deze grondstoffen is behoorlijk wisselvallig. Samen met ons, NTT DATA Business Solutions, legde het bedrijf een stevige basis voor toekomstige groei met SAP S/4HANA, de it.agriculture accelerator en SAP Analytics Cloud. Daarmee maakten we een volledig traceerbare supply chain mogelijk en kan Nedspice de juiste strategische beslissingen nemen over de in- en verkoop van hun specerijen. In realtime.

Investeren in traceerbaarheid voor een duurzame keten

Omdat duurzaamheid de toekomst heeft en daarom centraal staat in de strategie van Nedspice is traceerbaarheid van grondstoffen en producten een belangrijk speerpunt. Dat was dan ook één van de redenen voor het bedrijf om samen met ons een IT-systeem te implementeren dat onder meer de traceability vanaf de lokale teler tot aan verkoop mogelijk maakt.

Jos van Gulick, general director in Vietnam van Nedspice zegt daarover: “Enerzijds willen we de kwaliteit van onze producten garanderen en daar invloed op kunnen uitoefenen, anderzijds willen we met traceability duurzaamheid door de hele keten heen consistent digitaal vastleggen. Zo kunnen we laten zien dat we niet alleen duurzaamheid praten, maar er ook actief iets mee doen. Tegelijk helpen SAP S/4HANA en it.agriculture ons als voedselproductiebedrijf om aan steeds strengere eisen rondom transparantie te voldoen. In elk land waarin we actief zijn.”

Data-analyses als motor achter groei

We stipten het net al aan: niet alleen traceerbaarheid is een belangrijke factor voor groei. Data-analyses zijn het échte geheim achter het succes van Nedspice in de specerijen-industrie. Voorheen werd dit met uitgebreide Excel-berekeningen gedaan. Maar, met 60 landen waarin zaken wordt gedaan, met een personeelsbestand van meer dan 700 medewerkers, met meer dan 4.500 boeren waar mee gewerkt wordt en een omzet van meer dan 136 miljoen in 2021, was dit niet meer houdbaar.

Tel daarbij op dat de prijs van een ton aan zwarte peper tijdens piek- en dalmomenten – en afhankelijk van politieke factoren, weersomstandigheden en inflatie – kan variëren tussen de 2.000 en 10.000 euro en dan snap je waarom Nedspice behoefte had aan een systeem dat die data-analyses in realtime nog sneller en slimmer voor het bedrijf kan uitvoeren.

Om op de juiste momenten te kunnen inkopen en verkopen in een dergelijke volatiele markt – ook met de langetermijncontracten die Nedspice onderhoudt met grotere klanten – is inzicht in data datgene wat het verschil maakt. Projectmanager Martijn van Giessel zegt daarover: “Nedspice blijft zeer concurrerend omdat het goed is in het analyseren van gegevens en ervoor zorgt dat het de risico’s van contracten beperkt blijven.” En om de data scientists van Nedspice te helpen, implementeerden we de SAP Analytics Cloud.

Van Gulick zegt daarover: “In onze markt kunnen grondstofprijzen flink fluctueren, als je niet direct het juiste inzicht hebt – een paar werkdagen later bijvoorbeeld – dan loop je snel financieel risico. Met dit nieuwe systeem maken we alle data inzichtelijk en dat is enorm waardevol. We kunnen op het juiste moment beslissingen nemen.”

Van meerdere masterdataconcepten naar één geïntegreerd systeem

Systeemintegratie tussen de internationale sales-, warehousing- en productielocaties vond Nedspice eveneens zeer belangrijk. Het bedrijf wilde naar één masterdataconcept, en dus een single source of truth, toe. Dat was er voorheen niet, want elke salesentiteit beschikte over aparte masterdata.

Hoewel er nu een systeem staat waar Nedspice tevreden mee is en dat nu al helpt om de dagelijkse operatie beter te monitoren, is de wensenlijst nog niet helemaal afgevinkt. Zo zou Nedspice in de toekomst graag meer willen doen met integratie van het systeem richting de telers en boeren zelf. Bijvoorbeeld om hen te helpen met inzichten uit de software. Maar ook om data vast te leggen die nodig zijn om de juiste stappen te maken naar een meer duurzame productie.

Nedspice & sustainability

Working together on sustainable spicing. Dat is de tagline van Nedspice. Om dat te kunnen doen, stelt het bedrijf duurzaamheid centraal in alle bedrijfsprocessen. Al sinds 2013 draait bijvoorbeeld het Nedspice Farmers Partnership Programme (NFPP) waarmee Nedspice lokale boeren in Vietnam en India ondersteunt om milieuvriendelijk te telen en helpt met het opbouwen van een sociaal-economisch duurzame levensvoorziening. Ook is het bedrijf betrokken bij het Sustainable Spices Initiative om de sector te verduurzamen én opende het recent een milieuvriendelijke droogfabriek voor uien in Mahuva in India. Die stoot 60 procent minder CO2 uit dan traditionele fabrieken.

Customer Reference
Dit is hoe Nedspice actueel en betrouwbaar inzicht in de wereldwijde supply chain krijgt

Waar liep Nedspice voor deze implementatie tegenaan? Wat gaat er nu beter? Hoe verliep onze samenwerking? Dat kom je allemaal te weten in deze uitgebreide casestudy.

Lees het volledige verhaal

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we de processen in jouw Food & Agri-organisatie slimmer, sneller en duurzamer maken? Onze expert Martijn van Giessel vertelt er graag over. We helpen je graag verder. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Martijn van Giessel

Martijn van Giessel

Consultant Food & Agriculture