NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | September 2, 2024

Industry TALKS - MES en ERP: een match made in heaven

Van shopfloor tot topfloor bieden ERP en MES samen meer grip op je productie en supply chain dan dat ze afzonderlijk kunnen. Een onmisbare combinatie dus voor je productiebedrijf. Hoe je dit gouden duo zo goed mogelijk voor je laten werken? Dat vertelt Paul Tolboom je in dit blog.

Maak van de goede relatie tussen MES en ERP een spetterend huwelijk

Het is een beetje als yin en yang: je MES en je ERP. Van shopfloor tot topfloor bieden deze twee systemen samen meer grip op je productie en supply chain dan dat ze afzonderlijk kunnen. Productiebedrijven zonder MES of ERP zijn er dan ook nauwelijks meer. Een goed huwelijk dus, die twee. Maar we weten allemaal dat niet iedereen die gouden bruiloft haalt. Net als in een huwelijk moet je blijven investeren om de relatie sterker te maken. Een geavanceerd MES, geïntegreerd met je ERP, kan van deze goede, steady relatie dan ook een spetterend huwelijk maken. In dit blog ontdek je of jouw werkvloer klaar is voor deze relatie en hoe je dit powercouple voor je laat werken en zo je concurrenten voor blijft.

Paul Tolboom

Met de aanschaf van ERP en MES ben je natuurlijk nog niet verzekerd van dat gedroomde 360-inzicht, verbonden processen en data van het begin tot het einde van je keten of geoptimaliseerde OE. Als we de vergelijking dan nog even doortrekken, kun je stellen dat net als met huwelijken slechts een ring om de vinger schuiven geen garantie is voor succes.

In het veld zie ik dan ook dat de ene fabrikant MES slechts gebruikt om gegevens te registeren, terwijl de andere dankzij het systeem proactief grip heeft op productielijnen en output. Wanneer deze MES dan ook nog eens geïntegreerd is met je ERP-systeem, kun je als manufacturer niet alleen de juiste producten van de band laten rollen wanneer de klant erom vraagt. Doordat de informatie van de fabrieksvloer geïntegreerd is met die van je ERP, kun je ook nog eens nauwkeurig bepalen hoe je dat product het meest effectief en kostenefficiënt produceert. Ik zei het al: die twee zijn echt een match made in heaven.

Industry TALKS: slimmere productie begint hier

Kwetsbare supply chains, grondstofkosten die de pan uit rijzen, tekort aan personeel, verduurzaming en veeleisende klanten die B2C-ervaringen verwachten van B2B-manufacturers. Uitdagingen genoeg voor de maakindustrie. Oplossingen ook. En die reiken we je graag aan. Van finance tot transport, van productie tot projectmanagement en van quality tot MES-integratie: onze experts in manufacturing laten je zien hoe je slimmer en efficiënter werkt.

Let's talk industry, bekijk al onze inzichten!

De eerste stap: Swipe naar een MES die jouw bedrijf vooruithelpt

De perfecte match of niet, om uiteenlopende redenen heeft een grote groep bedrijven de ERP nog niet eens een ring om die MES-vinger laten schuiven. Met een basisversie van MES registreren die producenten de productieorder, de materialenlijst en het aantal. Vervolgens start productie op en na afronding maken ze de balans op: dit aantal is geproduceerd en dit aantal is afgekeurd. Niets mis mee, maar ze laten zo wel een hoop voordelen liggen die je voor het oprapen hebt met een beter uitgerust MES. Wat ik hiermee wil zeggen? De eerste stap richting het altaar is onderzoeken welke geavanceerde MES jou helpt. Een soort tinderen voor productie. Ik laat de voordelen van een dergelijk systeem graag voor zichzelf spreken:

  1. Hogere kwaliteit
    en MES helpt je bij het foutloos vastleggen van wat, wanneer en hoeveel is geproduceerd. Deze nauwkeurige administratie zorgt dat je minder fouten maakt. En maak je toch een fout, dan heb je die sneller geïdentificeerd en opgelost. Je kan sneller bijsturen en hierdoor een hogere kwaliteit leveren.
  2. Realtime inzicht in data
    Een geavanceerd MES integreert jouw verschillende meet- en productiesystemen en brengt alle data uit jouw productieproces efficiënt en eenduidig bij elkaar. Je krijgt realtime inzicht in deze data, waardoor je sneller kunt reageren op eventuele problemen. Bijvoorbeeld wanneer de goedgekeurde producten te veel afwijken van de productieaantallen of door voor een andere productievolgorde te kiezen die betere resultaten oplevert.
  3. Standaard OEE
    De registratie van je Overall Equipment Effectiveness (OEE) kun je binnen een MES standaardiseren voor je hele organisatie. Hierdoor kun je locaties of productielijnen automatisch met elkaar vergelijken qua performance en problemen binnen één omgeving. Je krijgt zo inzicht in eventuele trends waar je iets aan kunt doen als die niet bevallen. Ook kun je – wanneer je een grotere productiesite hebt –interne best practices met elkaar delen.
  4. Productiever personeel
    Jouw personeel moet vooral tijd aan taken besteden waarvoor ze zijn aangenomen. Randzaken als administratie automatiseer je voor een groot gedeelte in een geavanceerd MES. Zo kunnen jouw productiemedewerkers zich richten op daadwerkelijke productie. Bovendien levert het MES hun inzichten op die ze kunnen toepassen om nog productiever en optimaler te werken.
  5. Betere traceerbaarheid
    In sectoren zoals hightech en elektronica met veel verschillende variantconfiguraties is het belangrijk dat je de juiste versie produceert. Een MES helpt daarbij én zorgt voor volledige traceerbaarheid van materialen en producten. Moet je een specifieke batch identificeren of terughalen, dan helpt deze informatie je.

De tweede stap richting het altaar: Integreer MES en ERP

Ga je jouw MES integreren met je ERP? Dan versterk je de eerder­ge­noem­de voordelen. Je maakt dan nog minder fouten, produceert nog sneller en hebt nog beter inzicht. Daarnaast maak je gebruik van de automatisering van je ERP voor de aansturing van je MES-applicatie. Dankzij deze integratie beschik je over alle productiedata, die je vervolgens in kan zetten om je productieproces te verbeteren. En dat allemaal naadloos en zonder handmatige acties.

Daarnaast zorgt deze integratie dat je al je productiedata veilig opslaat en beheert. Al deze data staat in één beveiligde omgeving. Dat maakt de bescherming van gevoelige informatie eenvoudig en sluitend. Een voorbeeld van een geavanceerd MES dat direct geïntegreerd is met een SAP ERP is SAP Digital Manufacturing.

De derde stap: Ondervang koudwatervrees met een scan

Ondanks al deze voordelen kan de overstap naar een geavanceerd MES en vervolgens de integratie met je ERP voelen als een open-hart-operatie. En we snappen dat je daar als manufacturer koudwatervrees van krijgt. Een dergelijke overstap raakt je belangrijkste proces, terwijl je productie door moet blijven lopen. Een MES vervang je daarom nooit in één keer. Je begint bijvoorbeeld met één fabriek of productielijn. Als het daar op orde is, ga je pas verder met de uitrol.

Uiteraard is een gefaseerde implementatie een goede manier om risico’s te verkleinen. Maar, om te voorkomen dat ERP of MES straks alleen voor het altaar staat, doe ik liever vooraf een digitaliseringsscan. Daarin nemen mijn collega’s en ik je productieomgeving onder de loep, voordat je ERP en je MES in het huwelijksbootje stappen. Die scan bestaat uit drie onderdelen:

  1. Wat is het volwassenheidsniveau van jouw digitale organisatie?
    Met andere woorden: beschikt jouw bedrijf over de basis die de volgende stap in digitalisering mogelijk maakt?
  2. Welke stappen naar het juiste volwassenheidsniveau zijn nodig?
    Welk specifiek digitaliseringspad past bij jouw organisatie?
  3. Welke impact hebben die stappen op jouw organisatie?
    Dus wat levert het op, maar ook welke inspanning kost deze verandering?

Mooie manier om elkaar eerst beter te leren kennen toch? Natuurlijk starten we nooit zomaar met de implementatie van een nieuw MES zoals SAP Digital Manufacturing. Eerst analyseren we wat in jouw specifieke situatie de juiste aanpak is. Want, hoe mooi alle voordelen ook zijn, als je overhaast in dat huwelijksbootje stapt, word je nooit een gouden paar.

Dus:

  • Ben je benieuwd of er een klik zou kunnen zijn tussen jouw huidige ERP- en MES-systeem?
  • Wil je het huwelijk wat er al is nieuw leven in blazen met wat relatietherapie?
  • Of zit je zelfs nog in het stadium dat je graag dit powercouple zou willen onthalen in je fabriek?

Je shopfloor en topfloor naar een hoger niveau?

Wanneer het aankomt op IT, MES, productieomgevingen en supply chain, heb ik inmiddels tientallen jaren ervaring als relatiecoach. Ik kom dan ook graag langs om te kijken wat de eerste stap zou kunnen zijn om jouw shopfloor en topfloor naar een hoger – geïntegreerd – niveau te tillen! Dus: zeg je ‘ja’?

 

Paul Tolboom

Paul Tolboom
Sales Executive