NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | March 13, 2018

Kiezen voor de cloud… Waar te beginnen?

Using Fit-to-Standard Workshops in an SAP S/4HANA Cloud Implementation

De cloud is hot. Zowel zakelijk als privé raken we er steeds meer aan gewend dat we altijd en overal bij onze gegevens en applicaties kunnen. Er zijn dan ook talloze aanbieders en oplossingen die een graantje willen meepikken van deze ontwikkeling. Wie zich probeert te oriënteren op de markt, kan al snel verdwalen in het gigantische aanbod. Hoe bepaalt u wat voor úw specifieke situatie de beste optie is?

Stap 1. Het uitgangspunt

Start met het vaststellen van uw strategie voor de korte en middellange termijn en breng daarnaast uw organisatie in kaart. Schets een reëel beeld van uw huidige situatie en uw verwachting voor de komende jaren. Denk hierbij aan kerngetallen zoals het aantal medewerkers, uw omzet- en winstcijfers, het aantal vestigingen. Geef ook een nauwkeurige beschrijving van uw belangrijkste producten en/of diensten, nu en in de toekomst. Beschrijf tot slot uw huidige en toekomstige IT-landschap. Wat zijn de belangrijkste applicaties, welke omvang hebben uw databases, hoe is ondersteuning op het vlak van IT georganiseerd?

Stap 2. De wensen

Probeer de beschrijving van uw huidige situatie en uw verwachtingen voor de komende jaren nu te vertalen naar concrete wensen en eisen die u stelt aan een cloudoplossing. Verwacht u een stabiele situatie, krimp of juist groei? Kies een cloudoplossing die zo nodig met uw onderneming mee kan bewegen. Denk na over de invloed van cloud op uw producten en diensten. Misschien ontstaan er heel nieuwe kansen om uw klanten te bedienen. En als uw medewerkers niet langer afhankelijk zijn van hun werkplek, wat betekent dat dan voor de fysieke inrichting van uw kantoor? De overstap naar cloud zal voor veranderingen zorgen binnen uw IT-afdeling. Het is goed om stil te staan bij de gevolgen van uw keuze en ervoor te zorgen dat uw medewerkers vanaf een vroeg stadium betrokken zijn bij de overgang. Hoe u de IT-dienstverlening gaat organiseren hangt helemaal af van uw situatie.

Stap 3. De oplossing

Als een goed beeld heeft van uw situatie en uw wensen wordt het tijd om te bekijken welke oplossing het beste bij u past. Eén van de keuzes die u moet maken is voor een public, private of hybride cloudoplossing.
Public cloud betekent dat u gebruikmaakt van een cloudprovider. De servers, het netwerk en de opslag deelt u met andere klanten. Vanzelfsprekend is uw eigen omgeving afgeschermd en hebben andere klanten geen toegang tot uw data. Een belangrijk voordeel van public cloud is dat u zeer eenvoudig kunt schalen en u zich geen zorgen hoeft te maken om onderhoud, updates of onverwachtse kosten. SAAS (Software as a Service) is hierin de overtreffende trap. U gebruikt dan niet alleen de infrastructuur maar ook de applicaties van uw cloudprovider. De kosten worden verrekend naar het daadwerkelijke gebruik per persoon per maand.
Private cloud houdt in dat u een volledig afgeschermde, eigen server gebruikt. Die kan op uw eigen locatie staan of bij een cloudprovider maar wordt niet met andere gebruikers gedeeld. Het beheer en onderhoud kunt u zelf verzorgen of uitbesteden.
Hybride cloud is een combinatie van public, private en/of on-premise oplossingen. Deze optie wordt veel gebruikt door organisaties die een deel van hun data of applicaties niet willen of kunnen gebruiken in de cloud. Een financiële dienstverlening zou er bijvoorbeeld uit privacyoverwegingen voor kunnen kiezen om wel het CRM-systeem in de cloud onder te brengen maar niet de persoonlijke gegevens van klanten.

Stap 4. De software

Tot slot is natuurlijk de hamvraag, welke cloudsoftware sluit het best aan bij uw situatie? Bedrijven in het mkb doen er goed aan om een betrouwbare aanbieder zoeken die met ze mee kan groeien. Onze ervaring is dat veel bedrijven die voorzichtig instappen met boekhouding of projectmanagement al snel graag meer bedrijfsonderdelen naar de cloud brengen. Wel zo prettig als dat eenvoudig geregeld kan worden en al onderdeel uit maakt van de productsuite van uw leverancier!

Bij NTT DATA Business Solutions zijn we onder meer daarom aanbieder van SAP Business ByDesign. Het is een compleet geïntegreerd ERP-systeem dat modulair is opgebouwd. Gaandeweg voegt u moeiteloos ondersteuning toe voor bijvoorbeeld verkoop, inkoop, productie, service, projectmanagement, logistiek, HRM en CRM. Dit alles als vanzelfsprekend ondersteund met uitgebreide, realtime, analytische tooling en volledig mobiel beschikbaar via apps voor iOS en Android.

Wilt u advies in uw keuze voor de cloud? Neem dan gerust contact op via 0418 657020.

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.