NTT DATA Business Solutions
Tom Renssen | February 5, 2019

Hoe sterk is de ruggengraat van jouw bedrijf?

image

Ben je werkzaam in de food- en agro-industrie en werk je nog met meerdere niet-geïntegreerde IT-systemen? Of hanteer je een geïntegreerd systeem dat veel aandacht en onderhoud vereist? Dan heb je een hoop complexe uitdagingen. Door het ontbreken van geautomatiseerde handelingen in een geïntegreerd administratief systeem, kun je te maken krijgen met een gebrek aan overzicht en uniformiteit. De besturingsmogelijkheden gaan verloren aan dagelijkse corrigerende maatregelen en dat kan leiden tot het verlies aan reproduceerbaarheid en vertrouwen. De productkwaliteit en mogelijk zelfs toekomstvisie worden negatief beïnvloed. Gelukkig kan het een stuk makkelijker, bijvoorbeeld met het ERP-systeem als SAP S/4HANA. Maar in welke vorm? Dat hangt volledig af van jouw wensen, ambities en de keuzes die je daarin maakt.

Een frisse (wervel)wind

Je opereert in een snel ontwikkelende markt waar de ene na de andere uitdaging de kop op steekt. De dure systemen die je in het verleden aangeschaft hebt, zijn inmiddels verouderd. Ze kunnen de nieuwe volumes en het huidige tempo niet meer bijbenen. Andere kennisintensieve sectoren, staan voor soortgelijke logistieke-, of administratieve uitdagingen. Uitdagingen waar oplossingen voor gevonden worden, die vervolgens overwaaien naar andere sectoren. Denk bijvoorbeeld aan innovaties voor het waarborgen van kwaliteitsnormen van grondstoffen en productieprocessen, ontwikkeld voor de farmaceutische industrie. Zoek je actief uit hoe je dit soort innovaties in je eigen productieprocessen kunt toepassen, dan werk je aan een toekomstbestendige organisatie die de concurrentie ver achter zich kan laten. Doe je dit niet, dan kun je je concurrentiepositie flink beschadigen.

Blijvende groei en bloei

De groei van je bedrijf is reden voor een feestje. Maar deze groei mag niet af doen aan de kwaliteit die je levert, want dan is het feest van korte duur. Een bloeiend bedrijf breidt uit, waardoor je meer ruimte, mankracht en materiaal nodig hebt. Dat leidt tot een grotere verantwoordelijkheid, die steeds slechter valt te overzien. Bijvoorbeeld bedrijfsprocessen als administratie, logistiek en voorraad. Processen waarvoor je allemaal verschillende systemen gebruikt om ze te managen, wat dan weer een hoop administratieve rompslomp oplevert. En juist deze overzichtelijkheid is van belang. Mede zodat je als ondernemer je visie niet uit het oog verliest. Want die visie, dat is weer wat jou onderscheidt van je concurrenten.

De verademing van overzichtelijkheid

Stel je voor: Je bent ver weg van je kantoor als je een belletje krijgt met een administratieve vraag. Gelukkig heb je je oortjes ingeplugd. Zo tover je met een aantal luttele vingerbewegingen het desbetreffende overzicht tevoorschijn. Gewoon op je iPhone!

Dat is hoe hard ontwikkeling en innovatie zijn gegaan de afgelopen jaren. Alle bedrijfsprocessen waar jouw onderneming mee te maken krijgt, zijn geïmplementeerd in een modulair systeem. Een systeem wat dus te personaliseren is en daardoor toegespitst kan worden op jouw wensen en ambities. Dat houdt niet alleen in dat een ERP-systeem de groei van je onderneming stimuleert, het groeit ook mee met je bedrijf. Kies je voor een ERP-systeem zoals SAP S/4HANA, dan zijn alle systemen overzichtelijk weergegeven in een dashboard op één scherm. Wat een hoop geschipper (en dus tijd) scheelt tussen verschillende, waarschijnlijk verouderde en niet met elkaar communicerende, systemen. Oftewel, geen dubbele administratieve handelingen meer, waarmee menselijke fouten tot een minimum beperkt worden.

Kwaliteit waarborgen

Als je eenmaal alles overzichtelijk hebt, kun je je focus verleggen op dat wat echt belangrijk is. Zoals het borgen van kwaliteit. Bijvoorbeeld door kwaliteitscontroleprocessen te implementeren in de integrale automatisering. Daardoor ben je in staat om direct sturing te geven aan kwaliteit-gerelateerde processen zoals het productieproces. Maar ook het uitsluiten van kwalitatief slechte leveranciers door een beter geïntegreerde ingangscontrole of broninspectie ligt binnen handbereik. Naast diverse modules die in SAP S/4HANA voor iedere bedrijfsdiscipline beschikbaar zijn, kan het systeem communiceren met andere applicaties zoals een Manufacturing Execution System (MES). Voor de integratie met procesbesturing wordt er gecommuniceerd via interfaces. De standaard die ook daarvoor vanuit SAP beschikbaar is, maakt het mogelijk om een compleet pakket aan te bieden waarbij je het stuur stevig in handen krijgt.

Professionele begeleiding

De aanschaf van een ERP-systeem is een keuze die je niet zomaar maakt. Het is een forse investering voor de lange termijn. Financiële argumenten spelen een grote rol, net als in het verleden bij de aanschaf van je huidige systeem. Maar een van de belangrijkste factoren is je bedrijfsvisie op de langere termijn. Gebruik deze visie als ingang om te komen tot inzichten waarom en wat voor integraal ERP-pakket het beste bij jouw bedrijf past. Je visie bevat namelijk toekomstige doelen die je wilt behalen, zoals winst en omzet, maar ook zaken als kwaliteitsstandaarden. Belangrijke factoren die je bedrijf helpen zich te onderscheiden van de concurrentie, waardoor je de groei van je organisatie kunt waarborgen. En dan rijst de vraag hoe lang een bedrijf kan doorgroeien en blijven innoveren als het administratieve systeem, ruggengraat van je organisatie, niet mee ontwikkelt?

Gelukkig ben je niet de eerste die een ERP-systeem laat implementeren. Kies je ervoor om een ERP-pakket door ons te laten implementeren, wordt dit gedaan door onze specialisten en experts die ervaringsdeskundigen zijn binnen jouw sector. Oftewel, wij spreken jouw taal en die van je branche. We weten waar jij als ondernemer in de food- en agrarische sector wel en niet op zit te wachten. Wij snappen wie de process owners, key users en eindgebruikers zijn binnen jouw onderneming. En we begrijpen dat er meerdere niveaus en diverse bedrijfsprocessen zijn waarop de kwaliteit van belang is. Samen met jouw projectmedewerkers kijken wij naar jouw bedrijf, lichten de bedrijfsprocessen door en presenteren uiteindelijk een gedegen advies, dat op het bedrijf geschreven is.

Maak jouw bedrijf toekomstbestendig. Bel me voor een kennismakingsgesprek. Dan gaan we samen aan de slag voor jouw bedrijf. En je toekomst.

 

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.