NTT DATA Business Solutions
Wim Cochet | April 29, 2019

Hoe onderwijsinstellingen zichzelf onderscheiden dankzij data-analyses

image

Studenten klaarstomen voor de toekomst is het doel van iedere onderwijsinstelling. Maar zijn hogescholen en universiteiten eigenlijk zelf wel klaar voor de toekomst? Doordat de juiste focus op de toekomst mist, blijven veel kansen nog liggen. Vooral op het gebied van efficiëntie kunnen er veel slagen gemaakt worden. Bijvoorbeeld door de ‘customer experience’ van studenten te verbeteren. Wat je daar voor nodig hebt? Inzicht in de behoeftes, wensen en vragen die je (potentiële) studenten hebben. Hoe je die krijgt? Door middel van data!

Data zet problemen om in kansen

Binnen onderwijsinstellingen hebben drie afdelingen in het bijzonder baat bij data-analyses. Allereerst de businessafdeling, zij hebben te maken met studenten die zich wel aanmelden maar zich uiteindelijk niet inschrijvingen. Ongeveer 10% van de aanmeldingen verloopt problematisch. Het is de uitdaging om snel te achterhalen welke studenten dit zijn en waarom, zodat deze groep, door middel van de juiste benadering vanuit de onderwijsinstelling, toch hun aanmelding goed afrondt. Kan een onderwijsinstelling zich onderscheiden door te segmenteren in welke aanmelders ze tijd steekt? Ook is het voor de businessafdeling interessant om te achterhalen wat de return on investment is van hun marketingstrategieën. Zoals de strategieën die gericht zijn op internationale studenten.

De tweede groep is de IT-afdeling. Zij staan voor de uitdaging hoe een onderwijsinstelling bij blijft met alle snelle technologische ontwikkelingen. Zijn de verschillende systemen waarmee gewerkt wordt te combineren? De IT-afdeling heeft toegang tot een hele hoop data. Maar wat moet, kan en mag je er eigenlijk nog mee? Met name met oog op de nieuwe privacywetgeving die ingevoerd is. Maar ook: welke data is relevant voor bijvoorbeeld de business?

Tot slot is er het management van het onderwijsinstituut. Hoe kun je zo goed mogelijk de processen standaardiseren? Of innoveren zonder te destabiliseren? Daarnaast staat het management voor de uitdaging hoe je inzicht krijgt in de potentiële pieken die zich gedurende het jaar voordoen. Kun je deze pieken signaleren, dan kun je hierop inspelen. Bijvoorbeeld met oog op de personeelscapaciteit. En waar ligt nog marktaandeel voor de onderwijsinstelling? Waar is vraag naar? Antwoord op deze vraag zorgt ervoor dat je erop in kunt spelen door het onderwijsaanbod aan te passen. Bijvoorbeeld op het gebied van life-long learning.

Engagement met studenten verhogen? Data geeft je de inzichten

Data-analyses kunnen een hoop inzichten geven op de vragen van deze afdelingen. Zo kan de businessafdeling beter begrijpen waarom bijvoorbeeld een marketingcampagne voor de Chinese markt nauwelijks meer aanmeldingen heeft opgeleverd, terwijl een campagne voor de Afrikaanse markt tien keer meer aanmeldingen heeft opgeleverd dan het jaar ervoor. Op basis van deze inzichten kunnen toekomstige campagnes geoptimaliseerd worden.

Analytics kan de IT-afdeling helpen doordat alles overzichtelijk in één systeem weergegeven wordt. Zo staan de studenten centraal in het databeheersysteem, wat een doelgerichtere aanpak mogelijk maakt. Daardoor blijft er meer tijd over voor persoonlijk contact, wat betekent dat de engagement omhoog gaat, wat het behoud van studenten stimuleert.

Het management kan strategische beslissingen baseren op inzichten vanuit de data-analyses. Hierdoor kan er sneller ingespeeld worden op vragen, wensen of behoeften van studenten.

Hoe? Door processen te automatiseren zodat er meer tijd overblijft voor persoonlijk contact en persoonlijke aandacht. Op die manier neemt de ‘customer experience’ van de studenten toe.

Klaar voor de toekomst met een relevant informatie managementsysteem

Als reactie op alle bovengenoemde uitdagingen binnen de onderwijswereld is er een data-analyse oplossing ontwikkeld. Volledig personaliseerbaar en te integreren met ieder bestaand studenten informatiesysteem. Daardoor wordt het mogelijk data op een overzichtelijke manier te visualiseren. Bij het aanschaffen en implementeren van een IT-oplossing voor data-analyses, is het van belang dat er gedacht wordt vanuit de processen die relevant zijn voor elke specifieke onderwijsinstelling. Zoek daarom een partner die zowel op proces- als dataniveau meedenkt.

Werk jij al op jouw gewenste manier, met een volledig aanpasbaar, schaalbaar en integreerbaar systeem? Vul onderstaand formulier in en ik help je graag op weg om te focussen op jouw toekomst.Select a Country
BeneluxEnglish