Blog Series: Grip op de Food & Agri-supply chain
Daan Fessl | October 27, 2022 | 5 min.

Grip op de Food & Agri-supply chain #2: De voordelen van track-and-trace van veld tot vork

Grip op je Food & Agri-supply chain? Lees hoe je met software voor field management, traceability en settlement, van veld tot vork transparant produceert.

software agri transparency traceability

De voordelen van track-and-trace van veld tot vork

Van veld tot vork. Heb je het over voedselproductie in de Food & Agri-branche, dan is dit misschien wel een van de meest gebruikte termen. Want als consument willen we weten waar ons voedsel vandaan komt. En als producent wil je grip hebben op de kwaliteit van je producten, maar ook op de efficiëntie van je supply chain. Met technologie kun je de afstand tussen het veld en de productievloer makkelijker overbruggen. En bovendien ook de band met je leveranciers verstevigen. Het gevolg? Een winstgevende supply chain met veilige en kwalitatieve producten. Van de boer tot op het bord.

Daan Fessl is consultant Food & Agri en laat in dit tweede deel van de Food & Agri-blogserie zien hoe traceability-software helpt om de kwaliteit van je producten, de voedselveiligheid, duurzaamheid en compliancy aan wet- en regelgeving te waarborgen. Daan legt ook uit hoe traceerbaarheid een noodzakelijk onderdeel is van je totale aanpak: van veldmanagement tot logistiek en het leveren van kwaliteit op het bord van consumenten.

Veldmanagement als eerste stap naar transparantie

Field management helpt om omstandigheden en bewerkingen van velden digitaal te registreren, zodat je als producent meer invloed kunt uitoefenen op de kwaliteit van je product. Het biedt onder meer inzicht in teelt, de gewassen zelf en oogstwijzen- en momenten. Het geeft je als producent of verwerker in Food & Agri daardoor meer grip op de voorkant van je supply chain. Met de historische data die je verzamelt, kun je benchmarken en analyseren hoe je meer uit velden kunt halen. Maar, digitaal veldmanagement is ook de ideale opstap naar end-to-end-traceability. Je legt immers hierin al vast waar batches vandaan komen en je registreert bijvoorbeeld welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt en welk type kunstmest.”

Je hele productieketen inzichtelijk maken

“Welke informatie je uiteindelijk openlijk deelt met consumenten is een keuze die je als producent – vooralsnog – zelf maakt. Maar de data uit het veld kun je met traceability in principe door je hele supply chain meenemen en delen met anderen. Van het moment dat batches van het veld worden gehaald tot aan het etiket in de winkel en zelfs tot op het bord bij consumenten thuis. Integreer je traceability in een Cloud ERP-systeem of met barcode- en qr-scanners, dan kun je gegevens zelfs automatisch verzamelen en in realtime analyseren. ”

Lees meer over field management

Waarom track-en-trace: 3 redenen

Waarom track-en-trace: realtime inzicht en gericht actie ondernemen

“De klanten bij wie we track-en-trace-software hebben geïmplementeerd, wilden deze oplossing om uiteenlopende redenen. Maar de belangrijkste overweging die ze gemeen hebben, is het verkrijgen van meer realtime inzicht in hun productieketen. Zo kunnen ze sneller beslissingen nemen. Wanneer er bijvoorbeeld onverhoopt iets mis is met een batch kan er snel een terugroepactie worden geïnitieerd.”

Waarom track-en-trace: financieel verlies beperken bij terugroepacties

“Of de batch zich nu bevindt in het verwerkingsproces of al in de supermarkt ligt: met traceability heb je snel achterhaald waar je producten zijn en kun je gericht actie ondernemen. En, doordat je vlot en met precisie kunt reageren op dergelijke incidenten leid je minder financieel verlies en beperk je eventuele reputatieschade. Met de juiste traceability-software kun je een risico immers al vroeg in de supply chain opsporen.”

Waarom track-en-trace: voldoen aan strengere wetgeving en behalen sdg-doelen

“Een andere veelvoorkomende reden voor het gebruik van track-en-trace in de voedsel-supply chain is de strenger wordende wetgeving en eisen aan transparantie in de voedselindustrie vanuit de overheid. Dat gaat enerzijds om het aantoonbaar waarborgen van veiligheid. Anderzijds zullen de komende jaren ook strenge eisen worden gesteld aan het inzichtelijk maken van je impact op mens en milieu. Met de aanstaande CSRD-wetgeving is het zelfs zo, dat wanneer je niet rapporteert over duurzaamheid en andere sdg-doelen, je een afkeurende accountantsverklaring krijgt. Het in place hebben van traceability-software zorgt ervoor dat je beschikt over de data die daarvoor nodig kan zijn.”

Traceability voor voedselproductie in de praktijk

“Met traceability herleid je dus een batch grondstoffen of producten terug naar een specifieke boer en een specifiek veld. De gegevens die je nodig hebt voor compliancy deel je met autoriteiten. Informatie die voor consumenten van belang is, maak je inzichtelijk met bijvoorbeeld een qr-code. En je kunt ook voor je leveranciers transparant maken wat er met de producten die ze hebben geleverd is gebeurd.”

“Uiteraard leg ik graag uit hoe het principe van track-en-trace in een Food & Agri-supply chain werkt. Daarvoor kom ik graag bij je langs. Maar, om je alvast wat inzicht te geven, deel ik graag deze infographic met je. Hierin staat alles wat je moet weten opgesomd en zie je in een kort overzicht hoe traceability-software in de praktijk werkt.

Ben je benieuwd hoe traceability zich verhoudt tot specifieke processen in Food & Agri? Dan kan ik je dit blog aanraden.

image
Infographic
Track en trace in de Food & Agro-industrie

Hierin staat alles wat je moet weten opgesomd en zie je in een kort overzicht hoe traceability-software in de praktijk werkt.

Download
image
White Paper
Meebewegen met trends in Food & Agri en voorop blijven lopen?

Stikstofproblematiek, schaarste aan grondstoffen, droogte en hoge energieprijzen. Deze uitdagingen houden óók de Food & Agri-sector in hun greep. In dit praktische whitepaper laten onze experts zien hoe je met IT de complexiteit van deze industrie het hoofd kan bieden. Want de toekomst van Food & Agri? Die wordt groener, winstgevender en vooral: anders dan je zou denken. En daar kun je maar beter klaar voor zijn.

Download de whitepaper

Samen in gesprek

Of de batch zich nu bevindt in het verwerkingsproces of al in de supermarkt ligt: met traceability heb je snel achterhaald waar je producten zijn en kun je gericht actie ondernemen indien nodig.’

Uiteraard leg ik graag uit hoe het principe van track-en-trace in een Food & Agri-supply chain werkt. Daarvoor kom ik graag bij je langs. Vul je het formulier in bij interesse? Dan neem ik contact met je op.

 

Daan Fessl

Daan Fessl

Consultant Food & Agriculture

Lees de andere blogs uit deze serie

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.