Oetiker wil vanaf 2035 emissieloos produceren. Om dat te bereiken hielpen we ze aan een IT-oplossing waarmee werknemers precies zien welke gevolgen hun acties in productie en logistiek hebben op hun CO2-voetafdruk.
Een kleinere logistieke CO2-voetafdruk? Oetiker bereikt dat met IT
(4 min read)
Volledig koolstofneutraal werken vanaf 2035, dat is het doel van Oetiker. Om dat te bereiken, heeft het internationale bedrijf een strategisch plan opgesteld met focuspunten. En daarin speelt ook IT een grote rol. In dit blog lees je hoe we Oetiker hielpen in de eerste stappen naar een analytische oplossing waarin het bedrijf precies kan zien hoe groot de CO2-voetafdruk van de outbound logistiek is. En daar natuurlijk meteen actie op kan ondernemen!
Rapporteren over duurzaamheid wordt verplicht
Duurzame KPI’s, Chief Sustainability Officers, CO2-emissie-compensaties en het inbedden van SDG-doelen in je organisatie. Een duurzame bedrijfsvoering staat hoog op de agenda van elk bedrijf. Uiteraard vanuit eigen overtuiging, maar ook omdat vanaf 2024 de CSDR-richtlijn geldt. Rapporteren over jouw impact op de mens en het milieu is dan wettelijk verplicht.
Oetiker is een internationale marktleider in de productie van industriële snelkoppelingen in automotive en voor technische bedrijven. Dat doet het op dertien locaties op drie continenten, vandaaruit worden producten wereldwijd verzonden. Op fabrieksniveau had Oetiker al langer inzicht in de uitstoot die het produceert. Het verzamelt de data hierover en berekent en analyseert dit handmatig via Excel en Power BI. Maar data vanuit het SAP-systeem werd eerder nog niet gebruikt. Met name de verzameling en analyse van gegevens van de outbound-logistiek bleek een uitdaging.
Hoe SAP S/4HANA uitermate geschikt is voor sustainability
De logistieke operatie van Oetiker is complex. Het volume van zendingen is groot. En er zijn meerdere externe leveranciers en transporteurs betrokken bij de logistiek. Handmatig al die gegevens bij elkaar zoeken, combineren en uitrekenen wat de CO2-uitstoot is, is niet te doen.
Maar, wanneer je het SAP S/4HANA ERP-systeem gebruikt als basis, kan dat wél. Koppel je die ERP-basis aan de SAP Analytics Cloud en ontwikkel je daar een dashboard op maat bij? Dan wordt het krijgen van compleet inzicht in emissie-data verre van een onhaalbare kaart. En dat is precies wat SAP S/4HANA Solution Architect Frank Jacobs samen met Oetiker gedaan heeft.
Jacobs geeft aan: “SAP S/4HANA is een krachtige ERP waarmee je kosten kunt verlagen, risico’s kunt beheersen, winstmarges kunt verhogen en flexibel kunt op- en afschalen. Maar wat veel gebruikers niet weten is dat het ook zeer geschikt is om de mate van sustainability in je organisatie mee te verbeteren. Het systeem bevat alle kritieke data die je nodig hebt om inzicht te krijgen in duurzaamheid. Van inkoopgegevens tot salesdata en van productiecijfers tot supply chain-data.”
Voetafdruk outbound logistiek inzichtelijk maken
“Omdat bij Oetiker logistieke en transportgegevens worden bijgehouden in SAP-applicaties en opgeslagen worden in SAP S/4HANA, lag het voor de hand om een persoonlijk dashboard te bouwen in de SAP Analytics Cloud”, vertelt Jacobs. Daarin bracht hij de datastromen rondom alle outbound transporten naar klanten in beeld om zo de CO2-voetafdruk te berekenen en te analyseren.
MVP als ideaal startpunt voor IT-oplossing
Uiteraard is het voor klanten altijd prettig wanneer de meerwaarde van een dergelijke IT-oplossing in de conceptfase al snel zichtbaar en bewezen is. Bovendien is het ook belangrijk dat het snel up-and-running te krijgen is. “Daarom beginnen we altijd met de ontwikkeling van een minimal viable product”, zegt Jacobs. “Zo hebben we meer controle over scope, tijd en kosten, maar kunnen we ook voorsorteren op next steps in de software-architectuur.” Uiteindelijk werd gekozen voor dit design voor de mvp van de Oetiker Carbon Footprint Analytics:
MVP Oetiker Carbon Footprint Analytics | Solution Concept Diagram
Slim hergebruiken van SAP S/4HANA-masterdata
De transportation management-applicatie in SAP S/4HANA (ook wel Basic Shipping) bezit al een standaardfunctie waarmee je uit kunt rekenen hoeveel uitstoot je vracht genereert en waarmee je kunt zien hoeveel brandstof verbruikt wordt. Dat wordt gedaan op basis van transportwijzes en duurzaamheidsfactoren.
Jacobs: “Voor Oetiker konden we daardoor een dashboard creëren waarin we makkelijk de al bestaande masterdata vanuit het SAP S/4HANA-ERP konden hergebruiken om analyses uit te voeren. Allemaal binnen de scope van de bestaande SAP S/4HANA-licentie. Een voorbeeld van deze data? Via outbound deliveries in het ERP-systeem konden we de Incoterms vastleggen, evenals het gewicht van goederen, het shipping point en het afleveradres.”
De eerste stappen naar emissieloos produceren
Door het slim inzetten van reeds bestaande data en het slim gebruiken van bestaande software-architectuur – binnen de huidige licentie – heeft Oetiker nu helder inzicht in de CO2-impact van de activiteiten op het gebied van uitgaande goederenstromen naar klanten.
En dat zijn data waar het bedrijf de juiste beslissingen mee kan nemen om straks in 2035 daadwerkelijk emissieloos te werken. En dit is nog maar het begin van wat er mogelijk is binnen SAP S/4HANA en de SAP Analytics Cloud. Daarnaast komen er doorlopend nieuwe oplossingen binnen het SAP-landschap bij die je helpen meer sustainable te werken. En Oetiker heeft daar nú al baat bij.
Meer weten? Neem contact met mij op en let’s go green!
Frank Jacobs
SAP S/4HANA Solution Architect, Global Field Consulting – Global Accounts