NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | September 23, 2021 | 4 min.

Wat denk je van ERP-as-a-service? Dit zijn de voordelen

Bedrijven die al gebruik maakten van schaalbare cloud-ERP’s konden het hoofd tijdens de coronacrisis goed boven water houden. Zij konden dankzij de flexibiliteit die deze systemen bieden snel inspelen op de omslag in de markt.

In de praktijk zie ik dat veel bedrijven graag willen transformeren naar een datagedreven organisatie, maar dat ze tegen de grote investeringskosten vooraf aanhikken. Ook willen ze vaak graag snel aan de slag met hun nieuwe systeem. Maar, implementaties van complete ERP-landschappen kosten nou eenmaal tijd. Zonde, want om te overleven heb je de integratie, wendbaarheid en schaalbaarheid die de nieuwste systemen bieden wél nodig. Wat als je kon kiezen voor een gefaseerde aanpak waarin je – zoals bij zoveel diensten tegenwoordig – gebruik maakt van een risicomijdend as-a-service-model? In dit blog vertel ik je over de voordelen daarvan.

Opschalen of afschalen doe je niet ‘eventjes’

De COVID-19-epidemie of het cargoschip in het Suezkanaal die complete internationale handelsketens verstoorden: als bedrijf wil je graag een stevige flexibiliteit bezitten om dit op te kunnen vangen. Of het nu draait om een toenemende vraag waar je snel aan wil voldoen, of juist om het slim kunnen plannen wanneer er plots een tekort aan grondstoffen ontstaat. Die flexibiliteit heb je ook nodig om – in het slechtste geval – je businessmodel snel te kunnen aanpassen of de juiste maatregelen te nemen om de figuurlijke storm te doorstaan wanneer je orders plotseling enorm teruglopen. Opschalen of afschalen doe je niet ‘zomaar even’, maar met een intelligent Cloud ERP-systeem wordt het een stuk makkelijker.

ERP-implementatie as-a-service wordt de norm

Ik gaf net al aan dat bedrijven over het algemeen graag over willen stappen naar een ERP-systeem dat hen de stabiliteit biedt om dynamische ontwikkelingen de baas te zijn. Toekomstbestendigheid, en daarmee ook digitale transformatie, staat namelijk bij elke organisatie hoog op het lijstje. Waar ze wél mee worstelen zijn bijvoorbeeld de hoge investeringskosten vooraf en de duur van een volledige implementatie. Dat laatste hoeft niet altijd een probleem te zijn, zeker als je op een agile manier aan de slag gaat waarbij je verschillende onderdelen gefaseerd live laat gaan. Maar, dankzij de doorontwikkeling van cloud-technologie is het ook mogelijk om ERP-implementaties as-a-service aan te bieden. Daardoor omzeil je mogelijke valkuilen van traditionele implementaties en kun je modulair bouwen aan je applicatielandschap.

Een slimme investering in je toekomstbestendigheid

Wat een as-a-service-model voor ERP-implementaties jou als organisatie brengt? Een lagere investering in toekomstbestendigheid en flexibiliteit. Een systeem dat met minder risico wordt geïmplementeerd omdat onderdelen gefaseerd worden aangepakt. En een – dankzij cloud – schaalbaar applicatielandschap waar je sneller rendement van hebt. Je hoeft zo niet een jaar te wachten tot je je ERP in place hebt om je bedrijfsvoering te optimaliseren. Of waar je pas na een jaar de vruchten plukt van toepassingen als predictive analytics, IoT, RPA, machine learning of blockchain. Je kunt meteen aan de slag met wat voor jou belangrijk is en met wat past bij jouw strategische doelen. Of je nu nood hebt aan selfservice-portals zodat je je klantenservice optimaler kunt inrichten, of dat je behoefte hebt aan een systeem dat slimmer orders aanwijst aan de meest kredietwaardige klanten wanneer er een kink in de kabel komt bij jouw leverancier.

Kies voor een dynamische roadmap

Roadmaps met een meerjarenplan zijn vaak binnen een paar maanden al ingehaald door nieuwe ontwikkelingen vanuit allerlei hoeken. Wij werken liever met een dynamische roadmap. Daarom starten we met het ontwikkelen van de onderdelen van jouw applicatielandschap die jij als specifieke organisatie nodig hebt om vlug te reageren op veranderende trends en eisen in jouw industrie. Of dat nu gaat om technologie, business-trends of economische omstandigheden. Zo ben je snel up-and-running en kun je je digitale transformatie relatief risicoloos starten.

Ga in zee met een partner die jouw industrie kent

Ook bij SAP weten ze dat as-a-service de toekomst heeft. Daarom werd het SAP RISE-programma in het leven geroepen waarmee je je digitale transformatie naar SAP S/4HANA modulair aan kunt pakken. Afhankelijk van jouw industrie gaan onze industrie-experts met jou om de tafel om te kijken wat er speelt en wat je nodig hebt voor nu en in de toekomst. Ze geven je advies over zowel jouw specifieke business-en de IT-applicaties die daar geschikt voor zijn. De transitie zelf begeleiden we op jouw voorwaarden en volgens jouw planning. Zonder hoge investeringen vooraf. Door de migratie in stappen te doen, heb je al snel rendement van je nieuwe systeem en wordt de transitie ook minder complex. Je kunt sneller inspelen op veranderingen in de markt en je flexibiliteit behouden, terwijl je ondertussen werkt aan een risico-arme implementatie van een alles overkoepelend next-level ERP-systeem. En daarin helpen wij je graag.

Wil je meer lezen over het SAP RISE programma? Dan kan ik je het blog van mijn collega Nicolai Vang Jessen aanraden. Uiteraard ga ik ook graag met je om de tafel om al jouw specifieke vragen te beantwoorden.