De onderschatte rol van tech op het verminderen van studiestress
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in het onderwijs. Voor studenten was een van de grootste veranderingen het omzetten van de studiefinanciering in een lening. Afgelopen weken berichtten veel media dat studenten hiervan veel stress ondervinden. Uit een enquête van het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) blijkt dat 73% van de ondervraagde hbo- en wo-studenten die lenen druk of klachten ervaren. Welke rol kunnen onderwijsinstellingen spelen in het verlagen van deze druk?
Studieschuld en keuzestress
De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven, reageerde op de enquête met de toevoeging dat veel studenten ook druk ervaren door de keuzes die ze moeten maken. Gestreste studenten, ongeacht de oorzaak, hebben een groter risico op studievertraging of zelfs uitval, met alle gevolgen van dien. Onderwijsinstellingen zijn er dus bij gebaat stress bij studenten te verminderen. Ze kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Niet alleen aan de hand van menselijke begeleiding, maar juist ook met behulp van technologie. Wanneer studenten up-to-date inzicht hebben in hun studievoortgang en -kosten, kan het ze helpen beter het overzicht te behouden.
Inzicht en overzicht
Het juiste IT-platform biedt overzicht in de chaos voor studenten. Enerzijds biedt een Student Informatie Systeem (SIS) inzicht in de persoonlijke studievoortgang ten opzichte van de nominale studieverwachtingen. Aan de andere kant toont het gemaakte en nog te verwachten studie-gerelateerde kosten. Collegegeld, studiematerialen en bibliotheekkosten, bijvoorbeeld. De informatie is op alle devices in te zien, 24/7. Het is altijd up-to-date en is daardoor zeer betrouwbaar. Het overzicht in deze twee sets aan persoonlijke informatie geven studenten in een oogopslag een simpele balans – of inzicht in de onbalans.
Keuzevrijheid zonder keuzestress
Onderwijsinstellingen profiteren van stress-vrije studenten. Bedrijfssoftware met de hierboven genoemde self-service module geeft veel studenten het overzicht dat ze nodig hebben. Voor de studenten die met een overzicht alleen niet voldoende vooruit kunnen, kan de studieadviseur een begeleidende rol spelen. Studieadviseurs hebben hetzelfde inzicht in de studievoortgang van de student. Op basis van deze informatie kunnen ze gericht advies geven over het volgen van bepaalde vakken of het uitstellen of vervroegen van een stage, minor of een andere studievoorwaarde.
Hiermee wordt het voor de school ook eenvoudiger om flexibeler onderwijs aan te bieden. Flexibiliteit is de nieuwe standaard in het onderwijs, zoals collega Mark in een eerder blog al schreef. Studenten verwachten het meer en meer, maar het is voor onderwijsinstellingen lastig te realiseren. De administratieve lasten van het bijhouden of elke student aan alle eisen van de opleiding heeft voldaan worden een stuk lichter met een realtime softwareplatform.
Met een dergelijk softwareplatform kunnen onderwijsinstanties steeds meer keuzevrijheid en flexibiliteit in hun curricula leggen, zonder in te boeten op kwaliteit van het onderwijs. Een goed voorbeeld van een universiteit die het op deze manier aanpakt is de Britse Open University. Zij zijn in staat hun studenten keuzevrijheid zonder keuzestress te leveren. Een essentiële balans en een win-win voor zowel studenten als het onderwijs.
Ook nieuwsgierig wat wij voor uw onderwijsinstelling kunnen doen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier en we informeren u graag.