NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | June 18, 2020

Controle over complexe financiële stromen in Feed

image

Bedrijven in de diervoedersector zijn complex. Waarom? Ze zijn van oudsher vaak ontstaan uit zogeheten coöperaties. En, dat zijn ze nu vaak nog steeds. Ze bedienen dus een groep leden en dat heeft in het verleden geleid tot de aankoop van diverse bedrijven – naast het maken van diervoeder – om leden een goed rendement kunnen bieden. Dat betekent ook dat ze digitaal vaak een versnipperd landschap kennen met verschillende entiteiten. En, dat maakt de financiële administratie een lastige klus.

Eén financiële backbone

Voor een grote speler op het gebied van diervoeders stroomlijnden we die complexe financiële processen. Het bedrijf heeft liefst 18 bedrijven onder zich hangen als entiteiten. De coöperatie omvatte onder meer een verzekeringsgroep en bouwmarkten. Bijna iedere entiteit kende haar eigen oplossing voor financiële verslaglegging. De grootste uitdaging? Het centraal rapporteren en consolidatie. We kozen daarom voor het implementeren van een financiële backbone van SAP die alle losse entiteiten koppelt en als centraal punt fungeert voor de complete administratie.

Een SaaS-oplossing die overal op aansluit

De Feed-sector kent branchespecifieke requirements die alleen een best-of-breed-systeem digitaal kan ondervangen. Dat betekende dat er een software-oplossing moest komen die hier naadloos op aansloot. Het financiële component van SAP Business ByDesign bleek hiervoor het meest geschikt. Het is een SaaS-oplossing die makkelijk te koppelen is aan andere systemen. De financiële informatie die binnenkomt bij de ‘eigen’ ERP vloeit moeiteloos over naar het centrale punt in SAP. Daarin wordt nu alle data opgeslagen, verwerkt en van daaruit kunnen medewerkers over alle entiteiten heen financiële verslaglegging doen.

Van ‘eilandjes’ naar een shared service center

De voordelen laten zich uiteraard raden: het diervoederbedrijf bespaart tijd en geld. De digitale herindeling van finance betekende echter ook dat er veranderingen in de organisatie plaatsvonden. Waar eerst elke entiteit eigen ‘eilandjes’ en rapportages kende, is dat nu gecentraliseerd in een shared service center voor finance. Twintig verschillende rekeningschema’s zijn nu verwerkt in een enkele structuur van waaruit gerapporteerd kan worden. Daardoor is de kans op fouten aanzienlijk minder en ook dubbele werkzaamheden zijn verleden tijd.

Verandermanagement als essentieel onderdeel

We hebben de tijd genomen om de werknemers van dit feedbedrijf mee te nemen in de veranderingen die de nieuwe finance-oplossing in de organisatie teweeg zou brengen. Als implementatiepartner is het begeleiden van die nieuwe manier van werken een vitaal onderdeel van de implementatie. Uiteindelijk valt of staat het succes van je oplossing met de adoptiegraad onder degenen die ermee aan de slag moeten. Die aanpak wierp vruchten af. SAP Business Finance ging live binnen de afgesproken tijd en prijs en werd omarmd door het personeel. En dat zien we graag!

Benieuwd hoe we complexe financiële processen binnen jouw Feedbedrijf of –coöperatie kunnen stroomlijnen? Of juist logistieke of productieprocessen kunnen optimaliseren met een branchespecifieke oplossing? Onze experts gaan jouw uitdaging graag aan!

Lees meer cases in dit verzamelblog

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.