NTT DATA Business Solutions
Laurens Steffers | April 23, 2018

Beheer van de cloud, deel 1: hoe cloudstrategieën veranderen

image

Cloudcomputing is in de huidige tijd niet meer weg te denken. Het heeft zich ontwikkeld tot een volwassen technologie die heeft aangetoond met al zijn varianten van toegevoegde waarde te zijn voor organisaties, van test- en ontwikkelomgevingen tot bedrijfsbrede platformen. Cloud is een van de belangrijkste factoren die digitalisering mogelijk maakt en aanstuurt. Maar in welke richting gaat de cloudtrend? En welke uitdagingen horen bij een multicloudbenadering? Het eerste deel van deze tweedelige serie biedt de antwoorden.

De opkomst van de cloud

Cloudcomputing is echt van de grond gekomen – en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De snel veranderende aard van het moderne bedrijfsleven vraagt om flexibiliteit en wendbaarheid. Dit betekent dat bedrijven het zich niet langer kunnen veroorloven om enorme financiële toezeggingen te doen voor langdurige implementatieprojecten, om vervolgens een paar jaar later hun servercapaciteit te ontgroeien. Ze hebben de vrijheid nodig om op of af te schalen, willen de mogelijkheid hebben om snel nieuwe oplossingen in te zetten en eisen toegang tot data – altijd en overal.

Daarom verplaatsen ondernemingen hun bedrijfsonderdelen steeds vaker naar de cloud. En dat kan op vele manieren: van Infrastructure as a Service, waarbij de leverancier datacenter- en serverresources aanbiedt en beheert, tot Software as a Service, waarbij de leverancier de volledige softwarestack levert met kant-en-klare apps. Het scala aan mogelijkheden dat de cloud biedt, is extreem divers en er is een grote verscheidenheid aan aanbieders om uit te kiezen – elk met hun eigen specialisatiegebieden.

Afbeelding 1: De huidige situatie bij veel organisaties.

Mix en match – het vinden van de juiste cloudcombinatie

Momenteel hebben de meeste bedrijven een core ERP-systeem en een groot aantal kleinere, meer gerichte oplossingen en modules op locatie. Ze hebben mogelijk slechts een of twee cloudoplossingen (zie afbeelding 1). Dit verandert nu bedrijven voor elk toepassingsgebied best-of-breed cloudsoftware en -diensten implementeren en vertrouwen op meerdere cloudaanbieders (zie afbeelding 2). Volgens een onderzoek uit 2017 onder ruim 1000 IT-professionals streeft maar liefst 85 procent van de ondernemingen al naar een multicloudstrategie.

Bron: RightScale 2017 State of the Cloud Report

Afbeelding 2: Applicatielandschappen worden in de toekomst meer gedistribueerd.

Daar zijn goede redenen voor. Verschillende leveranciers hebben verschillende sterke punten en met een multicloudstrategie kunnen bedrijven hiervan profiteren. Tegelijkertijd verminderen ze hun afhankelijkheid van één leverancier en vermijden ze een vendor lock-in. Multicloud kan ook worden gebruikt als onderdeel van een calamiteitenherstelplan om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Raak niet verdwaald in de cloud

Maar naarmate cloudomgevingen groeien, worden ze ook moeilijker te beheren. Een multicloudomgeving kan snel een complex landschap worden met een scala aan applicaties, leveranciers en diensten. Als er geen goed toezicht wordt gehouden op de talloze clouds, staat de IT-afdeling voor een aantal uitdagingen.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om inzicht te hebben in het beveiligingsbeleid van de leveranciers. Een bedrijf moet immers weten waar privacy gevoelige data worden opgeslagen. Het beheren van meerdere clouds betekent ook dat IT-medewerkers meer software versies moeten bijhouden en te maken krijgen met een veelvoud aan patches en updates, maar ook het bijhouden van toegangsrechten per cloudapplicatie. Ook wordt het lastiger om een duidelijk beeld te krijgen van prijsmodellen en kosten naarmate er meer cloudaanbieders bij betrokken zijn.

Zonder cloudcomputing is het voor bedrijven onmogelijk om een digitale transformatie na te streven. Vanwege de diversiteit aan aangeboden opties, zoals hybride cloud en multicloud, kan het echter moeilijk zijn om de juiste cloudstrategie te vinden. Bovendien kan het beheren van een multicloud of hybride landschap een veeleisende taak zijn die veel tijd en middelen kost – maar dat hoeft niet zo te zijn. Lees de volgende blogpost in deze serie om uit te vinden hoe managed cloudservices en IT-partners u kunnen helpen een strategie te bedenken en uw clouds onder controle te houden.

Contact Us
Contact Us

Have questions? Please contact us.