NTT DATA Business Solutions
NTT DATA Business Solutions | April 15, 2024

Groen groeien dankzij verrassende ROI

Duurzaamheid is de sleutel tot bedrijfsgroei in de moderne markt. Geef je prio aan milieubewustzijn, dan zie je niet alleen verbeterde bedrijfsresultaten, maar open je ook de deur naar wereldwijde samenwerkingen. Leer hoe jouw bedrijf kan profiteren van groene partnerschappen met ons nieuwste blog.

Aan deze verrassende ROI dacht je nog niet  

Wat hebben leiders van succesvolle organisaties met elkaar gemeen? Ze geven allemaal prio aan winst, bedrijfsgroei, talentwerving én duurzaamheid. Komt dat laatste punt als een verrassing? Duurzaamheid is de laatste jaren een hot topic voor het C-level. Deels vanuit moreel oogpunt, maar zeker ook door de kans op groei die duurzaamheid biedt.  

Duurzaamheid beïnvloedt namelijk de bedrijfsresultaten. Werk je niet duurzaam of kan je geen bewijs leveren voor een groene werkwijze, dan heeft dat financiële gevolgen voor je bedrijf. Investeren in duurzaamheid levert juist een significante ROI op. Zeker als je die investering goed managet in een ERP. 

Hoe duurzaamheid winst beïnvloedt

Voor winstgevende bedrijven is milieubewustzijn in bedrijfsprocessen steeds meer de standaard. Want dat biedt kans op groei. Veel groei.

Wereldspelers eisen groene partners 

Als je wil claimen dat je duurzaam werkt, moet je verder kijken dan je eigen bedrijfsvoering. Naar je ketenpartners, zoals leveranciers en transporteurs en daar eisen aan stellen. Wat is hun emissie? Wat doen ze om die terug te dringen? Je kunt nog zo duurzaam werken, als je transportbedrijf bijvoorbeeld rijdt met vrachtwagens op diesel sla je de plank alsnog mis. Coca-Cola ging je overigens al voor. De frisdrankproducent eist bijvoorbeeld een Science Based Targets initiative (SBTi)-classificatie van haar suikerleveranciers. Zo minimaliseert Coca-Cola de impact van een proces dat een hoge carbon footprint kan hebben.  

Leden van het SBTi verbinden zich aan wetenschappelijk onderbouwde duurzaamheidsdoelstellingen. Wie samen wil werken met deze grote wereldspelers, moet zijn carbon footprint actief verkleinen. Kun je niet bewijzen dat je groen werkt? Dan loop je winstgevende kansen mis en stagneert je groei.  

Zowel kosten als CO2-uitstoot verlagen

Door op duurzaamheid te focussen blijf je wettelijke eisen voor, draai je niet op voor boetes en leid je jouw bedrijf zo kosteneffectief mogelijk. Wet- en regelgeving volgt namelijk steeds meer de markt. Zo gaan ze mee in duurzaamheidseisen van de grote spelers in de wereldwijde supply chain en vrijwillige initiatieven zoals Corporate Value Chain Standard en SBTi.  

Vanwege die veranderende wet- en regelgeving krijg je alsmaar hogere boetes als je producten blijft verkopen met een hoge CO2-uitstoot. Dat wil je voorkomen, maar dan heb je bewijs van de milieu-impact van je product nodig.  

Bovendien verminderen efficiëntere processen de uitstoot van broeikasgassen. En dat verbetert je kosteneffectiviteit. Organisaties verkennen daarom voortdurend manieren om hun uitstoot en afval doeltreffend te minimaliseren.  

Groene ROI

Consumenten, de supply chain en regelgeving eisen dus een groene werkwijze. Tenminste, als je mee wilt blijven doen. Bedrijven die duurzaamheid uitstellen, lopen het risico achterop te raken en de boot te missen. Waardoor ze uiteindelijk een kostbare inhaalslag moeten maken.  

Daarentegen werpen jouw investeringen in duurzame technologie, duurzame activa en een duurzame operatie snel hun vruchten af. En in jou zien klanten, partners en toezichthouders de waardevolle partner met wie ze willen blijven samenwerken.  

Hoe je ERP je ROI beïnvloedt

Je moet je wel bewijzen als die waardevolle, groene partner. Iedereen kan zeggen dat zijn bedrijf duurzaam is (greenwashing), maar praatjes vullen geen gaatjes. Een ERP biedt hiervoor de oplossing. Daarmee toon je jouw groene manier van werken aan en lever je het nodige bewijs.  

Je duurzaamheid aantonen

Data is essentieel. Het bewijs van je duurzame bedrijf zit in je data. Maar juist daar worstelen veel groene organisaties mee. Hoe verwerk je al die data tot een begrijpelijk rapport over je milieu-impact? Antwoord: met je ERP. Je ERP verzamelt, analyseert en produceert automatisch inzichten uit je milieudata. Zowel voor intern gebruik als extern bewijsmateriaal.  

Je processen vergroenen

Een ERP laat niet alleen zien waar je organisatie succesvol duurzaam werkt, maar ook wat er beter kan. Zet jouw ERP dus in als gids voor de overgang van een traditionele naar een groene werkwijze. De gegevens uit het ERP tonen je de optimale roadmap naar nul CO2-uitstoot. 

Welk ERP werkt?

Vooral met SAP ERP’s kun je duurzaamheid efficiënt en effectief optimaliseren, monitoren en rapporteren. Zo zijn SAP Sustainability Footprint Management en SAP Sustainability Control Tower goede keuzes. Deze ERP-systemen helpen jou je duurzaamheidsdata binnen het ERP en de supply chain te structureren. De ROI op deze applicaties neemt alleen maar toe. Zeker als toekomstige wetgeving duurzaamheid eist van ondernemingen. 

Heb jij de juiste data in handen om te voldoen aan de CSRD?

Vanaf 2025 moet de eerste lichting bedrijven verplicht rapporteren over de impact op mens en milieu volgens strikte richtlijnen van de EU. Niet alleen moet een externe accountant dat verslag controleren, de data in die rapportage moeten dezelfde hoge kwaliteit hebben als die in je financiële jaarverslag. En dat betekent dat er veel werk op jouw organisatie af komt.

We delen graag onze kennis met jou zodat je CSRD-ready wordt. Niet alleen om te zorgen dat die accountant je verslag goedkeurt. Maar ook om te zorgen dat je accurate data hebt om je bedrijfsvoering mee te verduurzamen. Want uiteindelijk is dát waar het om draait met de CSRD.

Lees meer over ons CSRD-portfolio

Contact ons voor meer info

Ben je benieuwd of jouw ERP de taak aankan?

Onze expert Marc van den Berk vertelt je er graag meer over.